Řídím a čtu

Řídím a čtu

Největší výzva autonomních aut? Odhadnout chování chodců, zvlášť v éře zombíků s chytrými mobily

Jak se říká, "do hlavy ti nevidím". Záměry lidských bytostí se přitom jako řidiči snažíme rozluštit každodenně. "Vidí mě v tom zpětném zrcátku?" Stejně často se pokoušíme odhadnou neverbální komunikaci chodců pohybujících se kolem silnice.

Obzvláště v éře zombíků s chytrými telefony není jednoduché předvídat, co se kolemjdoucí chystá provést ve chvíli, kdy jej míjíte třeba padesát kilometrů v hodině. A ještě podstatně náročnější je tato disciplína pro umělou inteligenci.

Tématem se problematika rozpoznávání a předvídání chování chodců stává extrémně aktuální v současnosti, kdy se ladí a vylepšují softwary pro autonomní řízení. Ty si zkrátka chybu dovolit nemohou. Experti ze start-upové společnosti Perceptive Automata hovoří o tom, že naučit systém předvídat chování řidičů v provozu je mnohem snadnější, než je tomu u chodců. Ti se mohou do jakéhokoli směru vrhnout v podstatě okamžitě, neočekávatelnou rychlostí a bez varování.

Jakým směrem se vývojáři softwaru pro autonomní automobily chtějí vydat? A jak naučit počítač předvídat lidské chování? Dočtěte si článek ZDE >>>