Jaké pokuty vám za překročení rychlosti hrozí v Chorvatsku?

Jaké pokuty vám za překročení rychlosti hrozí v Chorvatsku? Zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/Sojka Libor

Jedete na dovolenou k moři autem? Přinášíme přehled rychlostních limitů a pokut v evropských zemích

Čas dovolených se blíží a nemalá část Čechů vyrazí k moři vlastním autem. Zjišťují, kolik v jakém státě stojí dálniční známka, kde je nejlevnější benzín, ale také to, jak velké pokuty jim hrozí, pokud by porušili dopravní předpisy. Vysoké tresty za rychlost hrozí v Rakousku či Švýcarsku. Francie pokutuje i nízké překročení rychlostních limitů. Více se dozvíte v přehledu 14 evropských zemí, kam Češi často jezdí na dovolenou.

Přehled pokut a rychlostních limitů se týká států, do kterých Češi nejčastěji jezdí na dovolenou, případně jimi za dovolenou projíždí. Data vychází primárně z informací Ústředního automotoklubu České republiky (ÚAMK).

Rychlostní limity v evropských zemíchRychlostní limity v evropských zemích|auto.cz

Chorvatsko: Mladí musí jezdit pomaleji

V časté cílové destinaci českých dovolenkářů platí stejné limity jako u nás, tedy 50 km/h ve městě, 90 km/h mimo obec, 110 km/h na rychlostních silnicích a 130 km/h na dálnici. Mladým řidičům do 24 let věku jsou však limity sníženy na 80 km/h (mimo obec), na 100 km/h (rychlostní silnice), respektive 120 km/h (dálnice).

Policie může ukládat pokuty na místě, není je však nutné ihned platit. Lze zaplatit osm dnů od přestupku na poště či bance. Jako preventivní opatření však chorvatská policie může zabavit cestovní pas, dokud peněžitý trest řidič nezaplatí.

Pokuty za rychlost v ChorvatskuPokuty za rychlost v Chorvatsku|auto.cz

Na dovolenou do Chorvatska: 10 ověřených tipů na cestu, ubytování i způsoby, jak ušetřit >>>

Itálie: Můžete jet rychleji

V Itálii se rychlostní limity proti české praxi mírně odlišují. Na hlavních silnicích mimo obec je povolena až 110 km/h, jinak je limitem 90 km/h. Dálniční 130 km/h pak na tříproudých úsecích může být zvýšena na 150 km/h, pokud to povolí dopravní značení. Za deště či sněhu se naopak limit snižuje na 100 km/h (na dálnici), respektive na 90 km/h na hlavních silnicích mimo obec. Nově kvalifikovaní řidiči s průkazem do tří let mohou na dálnici jet nejvýše 110 km/h a na okresních silnicích 90 km/h. Radarové detektory jsou v Itálii zakázány, lze však využít funkce navigace na upozornění stacionárních radarů.

Pokuty za rychlost v ItáliiPokuty za rychlost v Itálii|auto.cz

Při případném trestu policie sice může uložit pokutu, nemůže ji však vybírat. Výjimkou jsou pouze řidiči vozidel se zahraniční značkou, od kterých mohou na místě vybrat až čtvrtinu pokuty. Provinilci však musí vystavit doklad. Pokud chcete pokutu zpochybnit, máte možnost, v takovém případě ale musíte složit záruku na čtvrtinu maximální výše pokuty v hotovosti (v eurech) nebo ve formě ručení. Při odmítnutí složení této záruky mají policisté právo zabavit vozidlo. I v Itálii platí, že při brzkém zaplacení pokuty je její výše u vybraných přestupků nižší.

Rakousko, Francie, Černá Hora a další země: Kompletní přehled pokut najdete ZDE >>>