Pravděpodobně nejslavnější byrokraté na světě, hrdinové seriálu Jistě, pane ministře - ilustrační snímek.

Pravděpodobně nejslavnější byrokraté na světě, hrdinové seriálu Jistě, pane ministře - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Místo snižování byrokracie přibývají státní zaměstnanci po tisících. Hlasujte, co byste v eráru zrušili

Když Reflex v červenci zahájil seriál o úřadech, paragrafech, zákonech, směrnicích či daních, které by bylo lepší zrušit než dál krmit z veřejných rozpočtů, trefil se dokonale. Zažíváme totiž masívní expanzi státního aparátu.

Počet státních zaměstnanců se podle údajů ministerstva financí v letech 2012 a 2012 pohyboval mezi 413 a 414 tisíci, po nástupu vlády Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše začal jejich počet nezřízeně rychle narůstat. Letos uvádí ministerstvo 437 tisíc státních zaměstnanců a příští rok se počítá skoro se 445 tisíci zaměstnanci našeho drahého státu. Předpokládané náklady na platy vzrostou ze 138 miliard korun v roce 2014 na 162 miliard v příštím roce.

Stovky lidí přijme Finanční správa a Celní správa — mimo jiné kvůli elektronické evidenci tržeb, o desítky lidí už se rozrostl Úřad vlády ČR, další stovky nabrala ministerstva.

Místo aby vláda zlehčovala život lidem, a zejména podnikatelům, ještě jim víc komplikuje život. V nedávné anketě jsme se čtenářů Reflexu ptali, jaký úřad, jakou daň či směrnici, jaký paragraf nebo celý zákon by zrušili.

Tady je výběr návrhů, o nichž můžete hlasovat.