Vizualizace druhé fáze developerského projektu v Modřanech - ilustrační foto

Vizualizace druhé fáze developerského projektu v Modřanech - ilustrační foto Zdroj: ABM Architekti

Bublina? Většina bytů v centru Prahy už stojí přes 100 tisíc korun za metr čtvereční

Ceny realit letí vzhůru, v Praze už se utrhly ze řetězu. Ceny v hlavním městě aktuálně šroubují vzhůru především nákupy investorů a spekulantů, kteří sází na další růst cen nemovitostí. Do konce roku 2018 se může šest pražských obvodů dostat do stavu, kdy bude každý druhý nový byt stát více než sto tisíc korun za metr čtvereční.

Podle realitní kanceláře Lexxus tento typ kupců pořizuje čtvrtinu až polovinu bytů v developerských projektech. „Ceny bytů obecně dál rostou a rostou pořád velmi vysokým tempem. Není to jen případ Prahy,“ řekl sociolog bydlení Martin Lux z Akademie věd ČR. „Je namístě mluvit o krizi dostupnosti bydlení. Myslím, že i přes rekordní růst příjmů je aktuální růst cen bytů vysoký a dostáváme se do nebezpečné fáze vývoje trhu, tedy budování cenové bubliny,“ dodal.

Účinkem se zatím míjí i zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték. „Trend prodejů ve středním, prémiovém a luxusním segmentu ukazuje, že ani méně dostupné hypotéky ceny příliš neovlivní,“ řekl generální ředitel realitní skupiny Lexxus Karel Bor. Investoři si totiž většinou nepořizují byty na hypotéku, ale často kupují rovnou za hotové peníze.

Důvody k rostoucím cenám bytů v Praze mohu brzy odpadnout. Přesto neklesnou, míní analytici >>>

Nejvyšší podíl drahých novostaveb je v centru hlavního města. Nových volných bytů s cenou nad sto tisíc korun za čtvereční metr je tam 77 procent z celkové nabídky, uvádějí statistiky portálu CenovaMapa.org.

Dočtěte si článek a podívejte se na mapu nejdražších oblastí v Praze na webu e15.cz >>>