Singapur

Singapur Zdroj: Profimedia

Singapur. 5 hlavních důvodů, proč se historická schůzka Trumpa a Kim Čong-una uskuteční právě tam

Několik týdnů celý svět velmi intenzivně spekuloval o tom, kde by se mohla uskutečnit historická schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Hovořilo se o Pchanmundžomu v demilitarizované zóně mezi korejskými státy, o Pekingu, Ženevě, Stockholmu či mongolském Ulánbátaru. Nakonec „vyhrál“ bohatý městský stát Singapur, kde se politici sejdou 12. června.

Podle expertů padla volba na Singapur i proto, že si nenese sebou žádnou historickou a politickou zátěž z minulosti ani vůči Spojeným státům americkým, ani vůči Severní Koreji. Má robustní dopravní infrastrukturu, dostatek kvalitních hotelů, je velmi bezpečný a má letité zkušenosti s pořádáním setkání na nejvyšší mezinárodní úrovni.

Jeden podobný historický summit se v Singapuru uskutečnil už v listopadu 2015. Tehdy se zde setkali čínský prezident Si Ťin-pching a jeho tchajwanský protějšek Ma Jing-ťiou. Byla to první podobná schůzka mezi znepřátelenou Čínou a Tchaj-wanem od občanské války, která skončila v roce 1949.

Zde je tedy 5 hlavních důvodů, proč se tolik očekávaná schůzka odehraje v červnu právě v Singapuru

1. Dobré vztahy s USA i s KLDR

Singapur, finanční a technologické centrum jihovýchodní Asie, je dlouholetým spojencem USA. Kupuje od Ameriky zbraně a nikdy moc nekritizoval americké prezidenty. Současně zde má i Severní Korea zcela funkční a velké velvyslanectví, což se nedá říci o dalších zemích světa.

Mnoho severokorejských představitelů Singapur už navštívilo. Sídlí zde totiž i velmi aktivní nevládní organizace Chosun Exchange, která provozuje programy odborné přípravy pro mladé severokorejské podnikatele, právníky i lidi z dalších oborů. Těchto zahraničních pobytů se už zúčastnilo více než 1600 Severokorejců. Singapur také jako první cizí stát otevřel v severokorejské metropoli Pchjongjangu advokátní kancelář a restauraci rychlého občerstvení. Severokorejci prostě Singapurcům věří, což sehrálo při jejich rozhodování, kde se summit uskuteční, podstatnou roli.

2. Naprostá bezpečnost

Singapur je sice ekonomicky velmi úspěšná a dnes i relativně bohatá země, ale jeho politická reprezentace je od vyhlášení nezávislé republiky v srpnu 1965 na své občany dost „přísná“. Média jsou v určitém směru regulována, stejně jako pořádání veřejných shromáždění a demonstrací. Nedají se proto očekávat žádné větší protesty ani proti summitu Trump - Kim. To je pro pozitivní vyznění celé schůzky rovněž důležité.

Městský stát má také velmi dobře vycvičenou policii a armádu i vlivnou tajnou službu. Dokáže si tedy spolehlivě poradit s přípravou summitu i jeho samotným průběhem. Navíc stát je malý a dá se dobře kontrolovat.

Město je velmi bezpečné, což mohou potvrdit i miliony turistů, kteří ho každý rok navštíví. Ve světě jsou známé i nejrůznější restrikce, které zde panují, například co se týče udržování obecného pořádku, nebo čistoty. Je to někdy až nudné, ale mimořádně spořádané místo.

3. Skvělá infrastruktura

V Singapuru jsou i desítky luxusních hotel a mnoho konferenčních místností se špičkovým zázemím, které jsou pro podobný summit (přijedou na něj i tisíce novinářů) potřebné. Diskrétností a nejvyšší kvalitou služeb si zde mohou být americká i severokorejská delegace jisté. Vše budou mít na dosah, jak bývá u městských států obvyklé.    

Ultramoderní Singapur se také pyšní jedním z nejlepších letišť světa, které se jmenuje Čangi. To je také důležité, protože Kim Čong-un, který vládne od roku 2011, nikdy nebyl od své vlasti tak daleko a řiká se, že odmítá používat letadlo. Ale na poslední návštěvu do čínského Ta-lienu nedávno přiletěl. Nepřijel vlakem, jak se čekalo.

4. Vyhovuje všem

Singapur, který tradičně nijak nezasahuje do mezinárodních konfliktů, je dobrou volbou i pro ostatní zainteresované aktéry, kteří mají něco společného s otázkou rozděleného Korejského poloostrova a problematickým chováním Severní Koreje. Dá se totiž předpokládat, že na místo vyšlou své pozorovatele i další důležití hráči - Jižní Korea, Japonsko, Rusko a Čína.

Ostatně Čína, spojenec Severní Koreje, nemá také nic proti Singapuru, protože s ním má dlouholeté dobré vztahy, kdysi se inspirovala jeho ekonomickými modely a navíc 75 procent obyvatel tohoto malého státu tvoří etničtí Číňané.

5. Potkávání se Východu a Západu
 
Každý, kdo Singapur navštívil, potvrdí, že je to sice v mnoha směrech asijská země se vším všudy, ale potkáte zde i nejmodernější prvky Západu. Od dobrých služeb, přes toleranci ke všem náboženstvím, až po užívání nejmodernějších technologií. Mnoho podobných příkladů v Asii skutečně nenajdeme. Je to také multietnický stát, kde se místní obyvatelé navzájem domlouvají anglicky. Angličtina je vedle čínské mandarínštiny, tamilštiny a malajštiny i úředním jazykem. Takže cizinec se zde neztratí a domluví se.

Singapur by se proto mohl stát v tomto případě jakýmsi symbolem potkávání se Východu a Západu. Zda to bude i úspěšné představení, to uvidíme za necelý měsíc. Ale vše nasvědčuje tomu, že Donald Trump a překvapivě i Kim Čong-un odjedou z malého státečku v jihovýchodní Asii jako mírotvůrci.