Íránský prezident Ruhání

Íránský prezident Ruhání Zdroj: Reuters

Jakou vojenskou sílu má Írán a co bude znamenat vypovězení jaderné smlouvy?

Prezident USA Donald Trump vypověděl jadernou smlouvu s Íránem. Jaké důsledky to bude mít pro blízkovýchodní region? Co se stane ve vztazích mezi Spojenými státy a evropskými zeměmi? Odpovědi na zásadní otázky spojené s diplomatickým konfliktem mezi USA a Íránem najdete v článku.

Západ v minulosti tvrdil, že Írán vyvíjí atomovou zbraň. To Teherán odmítal s tím, že jeho atomový program slouží výhradě mírovým účelům. Mezinárodní dohoda, kterou v červenci 2015 vedle Íránu podepsali i stálí členové Rady bezpečnosti OSN (USA, Francie, Británie, Čína, Rusko) plus Německo a EU, měla pochyby odstranit.

Írán se v dohodě – známé i pod anglickou zkratkou JCPOA – zavázal o dvě třetiny snížit počet centrifug na obohacování uranu a zavřít některé z výzkumných center. Podle dohody snížil zásoby obohaceného uranu a umožňoval mezinárodním inspektorům přístup k jaderným zařízením. Výměnou za to se dočkal odvolání tvrdých hospodářských i jiných sankcí uvalených Západem.

Nynější americký prezident Donald Trump už během předvolební kampaně dohodu napadal s tím, že je špatná a naprosto neplní účel. Jeho předchůdce Barack Obama, kterému byla dohoda připisována coby jeden z největších úspěchů jeho zahraniční politiky, na Trumpův aktuální krok reagoval slovy o „velké chybě“.

Hrozí vypuknutí další války?

Přímý střet mezi Washingtonem a Teheránem by byl zničující, což vědí obě strany. I proto se íránské ozbrojené síly v první reakci omezily na komentář, že jsou připraveny i na nejhorší varianty vývoje, samy se ale do ničeho zřejmě pouštět nebudou. A bezpečností poradce amerického prezidenta John Bolton jasně řekl, že odstoupení od smlouvy by bylo „velmi chybné“ vykládat jako ohlášení „amerických vojenských bot na íránském území“. Jinými slovy: Bolton vyloučil pozemní invaze do Íránu.

Situací by mohl zamíchat Izrael, který byl vždy největším kritikem dohody. Třeba tím, že by podnikl nálet na místa spojen s íránským jaderným programem. To by byl velmi nebezpečný krok, který by Teherán nenechal bez reakce. Židovský stát zatím pokračuje v útocích na íránské cíle v sousední Sýrii: včera, jen krátce po Trumpově oznámení zabila (zřejmě) izraelská raketa devět patřících k íránským revolučním gardám nebo proíránským šíitským milicím.

Jaké dopady bude mít konflikt na Írán a celý blízkovýchodní region? Dočtěte si článek na info.cz >>>