Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Konec máselné bubliny: Cenu vyhnali i spekulanti, tvrdí mlékaři

Země, která oplývá máslem a mlékem, ale už ne pro každého. Tak by se dalo mluvit o České republice v roce 2017, kdy cena za kostku másla v říjnu dokonce překročila šedesátikorunovou hranici. Koncem roku už začala máselná bublina praskat.

Máslo překvapilo spotřebitele v červnu, kdy si do obchodu šli pro 250gramové balení za téměř 47 korun, zatímco ve stejnou dobu loni to bylo 33 korun. Skokové zdražení, které představovalo meziroční nárůst o 43 procent, způsobil podle šéfa Českomoravského mlékárenského svazu Jiřího Kopáčka souběh několika faktorů. Připomněl krizi hlavní složky pro jeho výrobu z let 2014 a 2016 - mléka.

VIDEO: Vyrobte si domácí máslo s Reflexem 

Video placeholde
Redakce Reflexu tluče domácí máslo • Martin Bartkovský

„Propad ceny mléka jako suroviny kulminoval v květnu červnu minulého roku. Teď už zase cena mléka stoupá a ještě se nezastavila,“ dodal Kopáček s tím, že v loňském červnu ho zemědělci prodávali za 6,10 korun za litr a koncem letošního roku se cena vyšplhala až na 9,20 korun za litr.

Jako další důvod jmenoval renesanci mléčného tuku, na čemž se shoduje s agrárním analytikem Petrem Havlem. „Lidé už přestávají pít tu obarvenou bílou vodu. Teď pijeme aspoň polotučné nebo plnotučné mléko, tuk v něm zůstává a tím pádem na máslo tolik nezbývá,“ uvedl Havel.


VÍCE ČTĚTE NA E15.CZ