Stan Orbán a Oliver Kaczyński

Stan Orbán a Oliver Kaczyński Zdroj: Guy Verhofstadt´s Twitter

Lídr Aliance evropských liberálů a demokratů Guy Verhofstadt není v kauzách vlády práva a svobody médií žádný nováček. Na snímku je s maďarským spisovatelem Gyorgym Konrádem v Budapešti, kde kritizoval autoritářské tendence vlády Viktora Orbána.
Premiérka Beata Szydlová zítra vyráží do Štrasburku okouzlit evropské poslance. Doufejme, že jí Bohuslav Sobotka radí dobře
Polský prezident Andrzej Duda a jeho úhlavní politický oponent, evropský prezident, Donald Tusk
Stan Orbán a Oliver Kaczyński
Už zase chtějí dohlížet na Polsko ...
5
Fotogalerie

Verhofstadt zesměšnil Orbána a Kaczyńského jako Laurela a Hardyho. Varšavě se ofenzíva P.R. moc nedaří

Polsko má za sebou perný týden a doufá, že tenhle by mohl přinést zmírnění tlaku. Jednobarevná vláda strany Právo a spravedlnost se dostala pod ostrou kritiku Evropské unie, která nyní oficiálně sleduje a vyhodnocuje stav vlády práva v zemi. A v bezprecedentním kroku agentura Standard & Poor’s snížila rating Polska na BBB+.

Aby to bylo Jarosławu Kaczyńskému jasné, své vysvětlení nijak nebalila do diplomatické mluvy:

„Snížení ratingu odráží náš pohled, že systém institučních pojistek a kontrol Polska byl výrazně podkopán, protože nezávislost a výkonnost klíčových institucí, jako Ústavní soud a veřejnoprávní vysílání, jsou oslabovány různými zákonnými kroky od voleb v říjnu 2015.“

Šéf Práva a spravedlnosti Kaczyński, nejmocnější muž v zemi navzdory tomu, že nezastává žádnou vládní či ústavní pozici, nehnul brvou. Konzervativní katolík byznysem pohrdá, je duší etatista – stoupenec výrazných státních zásahů do ekonomiky –, jen přitlačil na pilu, když prohlásil, že se Polsko nenechá zviklat a bude pokračovat v nastoupené cestě.

Zato prezident Andrzej Duda a premiérka Beata Szydłová jsou si vědomi své špatné pověsti a tento týden rozjíždějí v Evropě P.R. ofenzívu. Duda se právě setkal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, svým někdejším politickým oponentem z liberální Občanské platformy. Polský prezident Andrzej Duda a jeho úhlavní politický oponent, evropský prezident, Donald TuskPolský prezident Andrzej Duda a jeho úhlavní politický oponent, evropský prezident, Donald Tusk|ČTK/DPA/Wiktor DabkowskiTusk se na společném vystoupení tvářil dost nešťastně a poznamenal, že situaci šlo řešit i jinak. Vyslovil tak nepřímý nesouhlas s revizí kroků polské vlády, které v Komisi prosadil místopředseda Frans Timmermans.

To je od Tuska neloajální, na druhou stranu však budou jeho kolegové v Bruselu mít asi pochopení pro složitou osobní situaci evropského prezidenta ve vztahu k polské politické scéně.

Premiérka Szydłová zítra navštíví Štrasburk a promluví k Evropskému parlamentu. Bude zajímavé, jak na její rétoriku budou reagovat někteří kritici mezi liberály, kteří evropské hodnoty otevřenosti, tolerantnosti a právního státu berou vážně, jako třeba bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt. Ten na adresu Polska nedávno tweetoval značně posměšně:

("Přemýšlím, že tohle pošlu týdeníku Wprost jako tip na obálku na příští týden, protože si myslím, že to je blíž realitě v Polsku.")

Verhofstadt narážel na tuto přiblblou obálku Wprostu z minulého týdne, která evropské politiky přirovnala k nacistům. Už zase chtějí dohlížet na Polsko ...Už zase chtějí dohlížet na Polsko ...|rx

Polská vláda mezitím natočila reklamní video, v němž se snaží nabádat kritiky v Polsku, aby nepomlouvali zemi před zahraničními médii. Video je ve stylu: doma diskutujme, ale venku táhněme za jeden provaz. Je však nevalné úrovně a trpí špatným mixem zvukové stopy:

Ještě horší je inzerát, jejž vládní strana Právo a spravedlnost vydala společně se Skupinou evropských konzervativců a reformátorů v Evropském parlamentu, kam patří také ODS. Objevil se v předních západních médiích a jmenuje se Co se opravdu děje v Polsku? Strana se v něm neobratně a mnohomluvně snaží říci, že vyhrála volby a všechny její kroky jsou legitimní.

Na kritiku, že omezuje veřejnoprávní média, odpovídá, že minulá vláda občany trestně stíhala za kritiku vlády na internetu, během sportovních utkání a na protivládních demonstracích.

„Sledování i represe novinářů zavdaly příčinu k vážným obavám,“ píše se v inzerátu, aniž by ovšem Právo a spravedlnost jmenovalo podrobnosti jediného případu. „Tato fakta však nepřitáhla pozornost ani nevzbudila žádnou reakci evropských institucí v té době,“ odvolává se inzerát na mysteriózní fakta, jež si člověk asi musí domýšlet. Argumentace v sovětském stylu: do našich vnitřních věcí vám nic není a kromě toho vy lynčujete černochy! v západní Evropě těžko obstojí. Podobně složitá je v inzerátu obhajoba změn v Ústavním soudu, které Právo a spravedlnost označuje jako reakci na protiústavní postup předchozí vlády v závěru jejího mandátu.

Lahůdka přichází v inzerátu na závěr:

„V Polsku jsou práva žen respektována, takže ženy nejsou vystaveny hrozbě napadení na ulicích. Nikdo je nekonfrontuje s ponižujícími nároky, aby neprovokovaly potenciální agresory jejich oblečením a chováním. Úřady nedávají ženám ponižující rady, aby neopouštěly domov samy a pohybovaly se na veřejnosti ve skupinách, jak bylo ženám doporučeno v Německu.“

Čili – vy v Německu a Evropě držte zobák, protože vám tam muslimové znásilňují ženy na ulicích ve velkém, kdežto u nás je bezvadný klid a pořádek. To je od vlády, jež za vzestup vděčí xenofobní, nacionalistické rétorice a odmítá se podílet na řešení uprchlické krize, opravdu slušná drzost. Tomu se říká účinná P.R. protiofenzíva!