I Rubio začal více útočit a méně argumentovat.

I Rubio začal více útočit a méně argumentovat. Zdroj: Facebook

Rubio už má podporu republikánského establishmentu.
Marco Rubio s manželkou a synem
Make America great again...
Motorkáři pro Trumpa...
4
Fotogalerie

Před superúterým Rubio na Trumpa tvrdě útočí: Je to podvodník a demagog

Zítřejší předvolební superúterý, při němž je ve Spojených státech na řadě víc než deset voleb v různých státech, může udělat pořádný krok k proměně americké politiky. Na straně demokratů asi jen upevní pozici středolevicové kandidátky Hillary Clintonové v duelu se socialistou Berniem Sandersem. Na pravici však má kontroverzní podnikatel a celebrita Donald Trump šanci vyhrát všech dvanáct republikánských soubojů a získat na svou stranu velkou porci z 595 delegátů, kteří budou nakonec k dispozici.

Co když Trump opravdu vyhraje každý stát, včetně Texasu, kde je favoritem domácí senátor Ted Cruz? Bude jeho nominace na prezidenta za republikány nevyhnutelná? Ještě ne absolutně, ale pravděpodobnost jeho porážky se výrazně zmenší. Cruz a další soupeř, senátor Marco Rubio, se utěšují tím, že na druhých a třetích místech přece jen kvůli poměrnému systému získají i oni slušný počet delegátů, kteří na letním sjezdu volí prezidentského kandidáta.

Jejich odstup od Trumpa v počtu delegátů se zvýší, šance ho předstihnout zmenší, avšak nezanikne, neboť od patnáctého března přijdou na řadu velké státy, z nichž některé, jako Ohio a Florida, dají všechny své delegáty vítězům.

Z tandemu konzervativních senátorů s kubánskými předky má větší šanci Trumpa porazit Rubio. Dnes už ho podporuje celý republikánský establishment, má tedy za sebou hodně peněz a organizační infrastrukturu. Pokud však nezačne vyhrávat, bude mu to k ničemu.

Rubio v poslední televizní debatě radikálně změnil taktiku. On i Cruz se konečně po víc než osmi měsících přešlapování na místě do demagoga Trumpa ostře pustili. V debatě poukázali několikrát na to, že jako podnikatel zaměstnával nelegální přistěhovalce, jež teď chce vysídlit ze země, podporoval celou řadu levicových opatření a finančně přispíval levicovým politikům, včetně Hillary Clintonové.

V debatě opět vyšlo najevo, že Trump je lehká váha, že nemá k dispozici žádný pořádně promyšlený program, že ve své rétorice jen nadbíhá nízkým pudům, ale jinak klouže po povrchu a vládnutí nerozumí opravdu téměř v ničem, od zahraničí politiky po reformu zdravotnictví.

Rubio na Trumpa od té doby nasadil jeho vlastní zbraně: osobní útoky na hranici demagogie. Na mítincích se vysmívá jeho chybám ve spellingu v jeho tweetech („Donald asi najal na Twitter jednoho z těch nelegálních imigrantů) a tématem jeho kampaně nyní je: Trump je nebezpečný podvodník, jemuž konzervativní hnutí není možné svěřit.

Jenže Trump stále vede v průzkumech ve většině států a skutečnosti, které na něj vyšly najevo a jež by každému jinému kandidátovi zlomily vaz, s jeho popularitou u asi třetiny republikánských voličů vůbec nehnuly. Jsou to voliči nižší střední třídy bez zbytečného vzdělání, kterým zjevně na nějakém tom faktu nezáleží a Trumpova vulgarita a sprostota je oslovuje.

Uvidíme, zda tvrdý Rubiův útok nepřišel pozdě. Sledujme, jak blízko se Floriďan v zítřejších volbách k Trumpovi dostane, do značné míry to ovlivní interpretaci voleb médii.