Bernie Sanders s příznivcem

Bernie Sanders s příznivcem Zdroj: ČTK/AP/John Minchillo

Guvernér Ohia John Kasich skončil na velmi dobré druhém místě a zvýšil své šance do dalšího souboje
Bernie Sanders mezi svými příznivci sleduje volební zpravodajství
Hillary a Bill Clintonovi. Úsměvy zakrývají paniku.
Bernie Sanders s příznivcem
I vaše daně zvednu ... (Bernie Sanders)
5
Fotogalerie

USA: Magor, nebo socialista? Miliardář Michael Bloomberg zatím vstal ze židle …

Průzkumy jsou průzkumy a volby jsou volby. Primárky v New Hampshiru tedy definitivně potvrdily značnou radikalizaci americké politiky. Mezi demokraty suverénně vyhrál 74letý socialista Bernie Sanders, který o bankéřích mluví jako komunistické Rudé právo, a u republikánů stejně suverénně bodoval prázdný fanfarón Donald Trump.

Co to znamená a co ne? Především to neznamená, že Trump a Sanders skoro jistě nominace svých stran získají a v listopadu se budou voliči muset rozhodovat mezi radikálním levičákem (jaký třeba dnes stojí v čele britské opozice v osobě Jeremyho Corbyna) a magorem (jaký třeba dnes sedí na Pražském hradě). Naopak, tipnout si na to, že Trump vyzve Sanderse, by byla bláhovost. Seriál primárek a volebních shromáždění je dlouhý a klidně se může rozhodnout až v pozdním jaru, či dokonce v létě.

Víc o nominacích napoví březen, kdy bude na řadě balík voleb ve velkých státech. New Hampshire a Iowa, jež tradičně začínají volební kalendář, jsou totiž důležité jen proto, že jsou první, ale jinak jsou pro Ameriku velmi nereprezentativní. Newhampshireský volič je většinově nezávislý, tvrdohlavý a bílý. Amerika je mnohem komplikovanější a barevnější.

Výsledek z Manchesteru a okolí však nepodceňujme. Trump nyní opravdu je favoritem republikánských voleb a je otázka, jestli se proti němu už v nadcházejících kláních v Jižní Karolíně a Nevadě dokáže postavit soupeř, který by sjednotil ty, jimž The Donald není po chuti, čili většinu straníků, kteří, zaplaťbůh, mají všech pět pohromadě.

Po Iowě to vypadalo, že by jím mohl být mladý konzervativní senátor z Floridy Marco Rubio, ale značně si zavařil slabým výkonem v poslední debatě. Několikrát v ní zopakoval dobře naučenou větu o prezidentu Obamovi, a když ho za to soupeř Chris Christie ostře napadl, udělal to – nepochopitelně – znovu. V New Hampshiru skončil ve skupině tří kandidátů s Jebem Bushem a Tedem Cruzem v uctivé vzdálenosti za druhým, guvernérem Ohia Johnem Kasichem.

Je docela možné, že deficit se Rubiovi už nepovede dohnat, že se jeho nástup zastavil. Jeho chyba v debatě totiž souzní s častou kritikou na jeho adresu: že je příliš mladý a nezkušený. Nepomáhá ani jeho malý vzrůst v kombinaci s velmi mladistvou tváří.

Kdo by tedy mohl být oním Antitrumpem? Naděje se nyní dávají Kasichovi, úspěšnému guvernéru a předtím kongresmanovi, ale jeho problémem je americký Jih, pro nějž může solidní a optimistický Kasich být až moc umírněný. Z těchto důvodů se nyní soudí, že ještě mrtvý není ani Bush, který si v sobotní debatě vedl velmi dobře. Klan Bushů má silnou pozici v Jižní Karolíně, a pokud by se tam Jebovi třeba podařilo dostat na druhé místo do nevelké vzdálenosti od Trumpa, zcela jistě by to do jeho týmu vlilo nový život. Bush má stále hodně peněz a značnou podporu establishmentu. Cruzovi se velké šance nedávají, neboť jeho téměř jediná síla je u náboženské pravice a té části Tea Party, jež nepodporuje Trumpa. Jeho potenciál růstu je momentálně omezený.

Že u demokratů vyhrál Sanders, není překvapivé, zarážející je ovšem jeho náskok a suverenita, s jakou do země zadupal Hillary Clintonovou. Tu opouštějí i mladší voličky, což je varovným signálem její slabosti. Hillary je i nadále favoritkou, především proto, že teprve přijdou na řadu státy s minoritami důležitými pro demokraty, a je skoro nemyslitelné, že by takoví Hispánci a černoši ve velkém volili Sanderse. Jeho tým je však nyní elektrizován podporou mladých, studentů a aktivistů, jimž socialista říká to, co chtějí slyšet, a přitom netuší, že nic z toho není prosaditelné.

Proto se atmosféra ve štábu Hillary začíná blížit panice. Prošvihla to v roce 2008 jako favoritka: může se to stát znovu? V demokratické základně jí nyní škodí blízkost k Wall Streetu, což je u bývalé senátorky za New York věc pochopitelná, leč nepopulární. Informovaní komentátoři opět spekulují, zda se přece jen do voleb na poslední chvíli nevloží těžké váhy typu bývalého viceprezidenta Alberta Gorea, ministra zahraničí Johna Kerryho, nebo dokonce viceprezidenta Joea Bidena. Většinu normálních demokratů kandidatura Sanderse děsí skoro stejně, jako většinu normálních republikánů děsí Trump.

A ve své newyorské kanceláři se zatím v křesle zavrtěl miliardář, exstarosta Michael Bloomberg, jenž flirtuje s kandidaturou za nezávislé (mimo republikány a demokraty). Pak zvedl obočí i telefon a zavolal svému politickému poradci, aby začal připravovat tým pro kampaň.

Ne, to jsem si vymyslel. Po New Hampshiru však něco takového každý očekává.