Řidič v Londýně najel vysokou rychlostí do zátarasů u parlmentu. Na místě byli zranění

Řidič v Londýně najel vysokou rychlostí do zátarasů u parlmentu. Na místě byli zranění Zdroj: ČTK/AP/Alastair Grant

Toto je tvář řidiče, který ráno po půl osmé narazil do zátaras před britským parlamentem.
Muž najel do skupinky cyklistů. Naštěstí nikdo není v ohrožení života.
Do davu lidí před britským parlamentem najel vůz. Oblast je uzavřena
Do davu lidí před britským parlamentem najel vůz. Oblast je uzavřena
Do davu lidí před britským parlamentem najel vůz. Oblast je uzavřena
8
Fotogalerie

Před britským parlamentem najelo auto do zátarasu. Vyšetřuje ho protiteroristické oddělení

Policie zatkla muže, který ráno v Londýně vrazil autem do bezpečnostní bariéry před parlamentem. Podle policie bylo při kolizi zraněno několik chodců. Stanice BBC uvedla, že auto najelo do skupiny cyklistů. Záchranná služba ve svém prohlášení oznámila, že její zaměstnanci na místě ošetřili dvě osoby. Jejich zranění podle tohoto zdroje nejsou vážná. Policie hned ráno oznámila, že věc zatím šetří jako silniční nehodu, později ale uvedla, že se toho ujalo protiteroristické oddělení.. U parlamentu byl loni spáchán teroristický útok, který si vyžádal životy pěti lidí.

Britské sdělovací prostředky uvádějí, že policisté rozšířili zatarasenou zónu a začali ohledávat automobil, jímž je stříbrný Ford Fiesta. Oblast prohledávají i policejní psi.

Bývalý policejní velitel Peter Kirkham řekl stanici Sky News, že vzhledem k místu je případ nevyhnutelně vyšetřován jako útok. "Je jisté, že při prvním pohledu se to nejevilo jako normální dopravní nehoda. Všechna svědectví poukazují na to, že šlo o úmysl," řekl. Podle něj auto samotné policie zřejmě nepovažuje za hrozbu, protože nechala v blízkosti pohybovat se příliš mnoho lidí. "Kdyby si mysleli, že to byl nástroj (útoku), udělali by mnohem širší kordon," sdělil Kirkham.

 Dnes na místo rychle dorazila policie a zhruba desítka ozbrojených strážců auto obklopila a vyvedla z něj muže v černém oblečení. V ulicích u parlamentu byl rychle vytvořen kordon a na místě bylo vidět velké množství policistů. Parlament a všechny vstupy k němu jsou uzavřeny, avšak jak připomínají britské sdělovací prostředky, parlament má letní přestávku, takže na místě nebyl tak velký provoz, jako v době, kdy poslanci pracují.

Policie ve svém zatím posledním prohlášení uvedla, že byl po ranní kolizi ve Westminsteru zatčen řidič auta. "Dnes v 7:37 (8:37 SELČ) narazilo auto do zátarasů před budovou parlamentu. Řidič byl zatčen. několik chodců bylo zraněno. Čekáme na informace o jejich stavu, ale policisté si nemyslí, že by byl život některého z nich ohrožen," stojí v prohlášení, které končí informací, že je uzavřena blízká stanice metra Westminster. Z prohlášení záchranné služby vyplývá, že zranění byli převezeni do nemocnice.

Úmysl?

Podle Sky News je stanice uzavřena pro vstup a výstup, ale zůstala v provozu pro přestupy. Tento zdroj také oznámil, že policie požádala, aby lidé zůstali ve stanici. K parlamentu přijela hasičská jednotka, policie uzavřenou zónu označila modrými páskami používanými pro vyznačení místa teroristického činu. Reportér BBC sdělil, že zdravotníci ošetřili malou skupinu lidí sedících na zemi před Westminsterským palácem.

Svědci, s nimiž hovořila stanice BBC, uvedli, že viděli jet auto velkou rychlostí a později narazit do zátarasu. Další pak sdělili, že podle nich šlo o úmysl. Řidič najel podle BBC do skupiny cyklistů, na místě bylo vidět jeden poškozený bicykl.

Loňský útok

Incident se stal v ohrazené jízdní dráze, kterou používají taxi a další automobily mířící k vchodu do Sněmovny lordů. Auto do zátarasu narazilo v rychlosti, protože podle Sky News je patrné, že na místě řidiče byl aktivován airbag.

Loni v březnu najel Khalid Masood autem do chodců na Westminsterském mostě v blízkosti parlamentu a pak u budovy ubodal policistu. Celkem si atentát vyžádal pět obětí. U parlamentu chtěl na policisty, vojáky nebo poslance útočit také Brit Khalid Ali, který v minulosti působil pět let v Afghánistánu. Letos byl odsouzen k doživotí.