Video placeholde

V Evropě už je slepice důležitější než dítě, udeřil JXD na aktivistu. Hloupé a falešné, reagoval Buršík

Záběry zubožených slepic v klecových chovech vyvolaly koncem června doslova bouři. Aktivistům ze spolku Obraz se podařilo přimět několik obchodních řetězců ke zrušení odběru vajec z těchto zařízení. V horizontu několika let je proto u řady prodejců už nenajdeme. Podle novináře Reflexu Jiřího X. Doležala jde ale o nebezpečný krok vedoucí ke zdražení živočišných výrobků. V konečném důsledku to dle Doležala povede k ještě větším problémům u nejchudší sféry obyvatel. Mluvčí spolku Obraz Pavel Buršík to odmítá – prý půjde jen o haléře.

Buršík v pořadu Proti sobě Karla Dlabače označil Česko za skanzen týrání zvířat v Evropě. Podle něj je potřeba najít inspiraci u řady států v Evropě, které už od klecových chovů ustoupily, což nezpůsobilo na trhu větší problémy.

„Dávám přednost najedeným dětem, i když jsou to Romové, před slepicemi,“ reagoval opakovaně Doležal. Buršík podle něj zapomíná na nejchudší ghetta. Aktivisté by se prý měli nejdřív zaměřit na problém hladových dětí a až pak řešit „pohodu slepic“. 

Dochází v klecových chovech k týrání slepic? Nakolik by se tedy změnily ceny masa a vajec? O co oba pánové opírají své argumenty? A koho má Doležal za k*etény? Podívejte se na video v úvodu článku.