Protest Britů proti brexitu

Protest Britů proti brexitu Zdroj: Reuters

Britové v průzkumu poprvé řekli, že by chtěli další referendum, tentokráte o podmínkách Brexitu

Vyjednávání o odchodu Velké Británie z Evropské unie se ukazuje daleko složitější, než si kdo předtím dokázal představit. Jak se ukázalo i při jednáních tento týden, spory pořád panují například ohledně cel či daní. Reagují na to i samotní Britové, kteří v referendu v červnu 2016 rozhodli o vystoupení své země z EU. A podle nového průzkumu, který byl zveřejněný v pátek, se Britové poprvé kloní k dalšímu referendu, které by mělo odsouhlasit, či odmítnout podmínky dojednané s EU.

Agentura YouGov zveřejnila v pátek výsledky bleskového průzkumu, který se uskutečnil tento týden. V něm 42 procent Britů řeklo, že si přejí referendum o podmínkách dohody o Brexitu. Je to vůbec poprvé, kdy převážily hlasy volající po tomto kroku.

Čtyřicet procent Britů odpovědělo, že k Brexitu další referendum nechce a ostatní jsou nerozhodnutí. V dubnu loňského roku, kdy tuto otázku agentura YouGov začala zkoumat, se pro hlasování o dojednaných podmínkách vyslovilo pouze 31 procent Britů.

Graf ukazuje, jak se vyvíjel pohled Britů na nové referendum o podmínkách vystoupení z EUGraf ukazuje, jak se vyvíjel pohled Britů na nové referendum o podmínkách vystoupení z EU|YouGov

Mayová se snaží vyjednat dobré podmínky

Britská premiérka Theresa Mayová v posledních týdnech objíždí Evropu, aby dojednala pro svoji zemi co nejlepší podmínky vystoupení z EU, ale podle expertů z Bruselu se celkovou dohodu ještě nepodařilo dojednat. Hotovo by ale mělo být už do konce října. Velká Británie by pak měla opustit EU 29. března 2019.

Premiérka Mayová jednala v minulých dnech o Brexitu v Salzburku i s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, jehož země v současnosti předsedá EU. V tomto rakouském městě se setkala také s českým premiérem Andrejem Babišem a jednali také o tomto tématu.

„Brexit není pro Evropu pozitivní, ale musíme se snažit, aby celkové dopady byly co nejmenší. Pro nás je důležité udržovat s Velkou Británií vztahy z minulosti. Vždy to byl náš spojenec, pracuje tam 50 tisíc českých občanů, je to důležité z hlediska obchodu i v rámci spolupráce NATO,“ řekl po schůzce Babiš.