K obřízce se používá klasická žiletka

K obřízce se používá klasická žiletka Zdroj: Meeri Koutaniemi

Švýcarský soud poslal do vězení matku, která nechala své dcery obřezat v Somálsku

Poprvé v historii odsoudil švýcarský soud matku za to, že svým dcerám nechala udělat ženskou obřízku. Za zmínku rozhodně stojí i to, že samotná obřízka dvou dcer neproběhla ve Švýcarsku, ale v Somálsku. O případu píše anglojazyčný web TheLocal.ch.

Soud s matkou probíhal v švýcarském městě Neuchâtel, hlavním městě stejnojmenného kantonu. Soud se ve svém rozsudku opírá o zákon platný od roku 2011, podle něhož je vykonání ženské obřízky na nezletilých dětech považováno za zločin. Zákon umožňuje potrestat pachatele za spáchání obřízky i přes skutečnost, že pachatel ji provedl v zahraničí. Trest může být ve výši až deseti let vězení.

Matka dívek přiznala, že obě dívky byly obřezány během jejich pobytu v Africe v letech 2013 až 2015. Soudkyně Nathalie Kocherhans prohlásila, že doufá ve vliv rozsudku na utrpení milionů dívek podrobovaných ženské obřízce.

Obřízku nahlásil otec

Soud uznal, že matka byla pod společenským tlakem svého okolí, aby nechala dívky obřezat, ale i přesto jí uložil trest vězení. Celou věc prý úřadům oznámil otec dívek, který s obřízkou nesouhlasil.

Podle Fiony Coyle, ředitelky neziskové organizace End FGM European Network, je v Evropě zhruba půl milionu obřezaných žen a každý rok zde hrozí provedení obřízky zhruba 180 tisícům dívek. Problém ženské obřízky se začal v Evropě rozmáhat s příchodem větších komunit imigrantů převážně z Afriky, kde je nejvíce obřízka praktikována a není záležitostí pouze muslimských komunit.