Video placeholde

Proč už se nikdy nevrátí Monty Python? John je tlustý, Graham mrtvý a nikdo z nás není teplý pes

Terry Gilliam dokáže žertovat i o tak silných a osobních věcech, jako je smrt jeho nejlepších přátel. Svůj typický smích si neodpustil ani v momentě, když vyjmenovával důvody, proč se jejich legendární partička Monty Python už nikdy nesejde. „Graham Chap­man je pořád mrtvý. Pořád se ještě nevrátil,“ vyjmenovává jeden z mnoha důvodů, proč to nedají znovu dohromady. Tím dalším je údajně to, že byli příliš „bílí“. Dnes prý v televizní zábavné tvorbě potřebujete alespoň jednoho černocha, lesbu a psa! Více zjistíte ve videu.

Četla jsem teď, v červnu, v britských novinách, že dnes už by vaši legendární Monty Pythoni ani vzniknout nemohli, protože to byla britská humoristická skupina složená ze samých bílých mužů... Co tomu říkáte?

To bylo směšné. Ten člověk teď šéfuje humoristické tvorbě na BBC. Řekl, že dnes by něco jako Monty Pythoni nevzniklo, protože jsou to jen bílí muži z Oxfordu nebo Cambridge. Rád bych to okomentoval: je to blbec. To je trapné. To musíme mít od každé barvy jednoho, od každého pohlaví, každou trans osobu, jednoho psa? Komedie takhle nefunguje ani omylem. Jeho představa je, že musíte dát dohromady tým, který má všechny tyto různorodé prvky, aby byli všichni spokojení. Jednu holku, jednoho černocha, jednu lesbičku, jednoho gaye, jednoho vysokého člověka, jednoho malého, jednoho žlutého. To je blbost. Možná vystihuje situaci, ve které jsou velké společnosti, kde je důležitá různorodost, vítají všechny, respektive to aspoň předstírají. Ale u humoru je to nesmysl.

Chybí vám společenství Monty Python?

Ne. Patří nám práva na seriály a filmy. Jsme obchodní partneři. Terry Jones na tom není zdravotně dobře a už není doma. Jeho tělo vypadá líp než kdy dřív, ale nevím, kdo je vevnitř. Není to ten kluk, kterého jsem znával. Graham Chap­man je pořád mrtvý. Pořád se ještě nevrátil. Já byl falešný poplach, ale on bohužel opravdová smrt, žádný článek ve Variety mu nepomohl obživnout. Michael Palin je v dobré kondici. John Cleese je dvojnásobný, než býval, takže teď jsou z něj dva lidé. S jedním tělem je teď velký dost, může zaskočit za sebe i za Grahama, jen svým tělem. A Eric se snaží vydělávat peníze. On prostě věří na peníze víc než my ostatní. A já? Nevím, jak se to stalo, ale pořád dělám jen věci, které mě baví.

Kompletní rozhovor s Terry Gilliamem v angličtině:

Video placeholde
Celý rozhovor Reflexu s Terry Gilliamem v angličtině • Martin Bartkovský

Celý rozhovor s Terry Gilliamem najdete v časopisu Reflex č. 29, který vychází ve čtvrtek 29. července!

Reflex 29/2018Reflex 29/2018|Archív