Most v Kolumbii se nehotový zřítil, zemřelo 9 lidí

Most v Kolumbii se nehotový zřítil, zemřelo 9 lidí Zdroj: Twitter

Mosty nepadají jen v Praze, u kolumbijské Bogoty se zřítil obří most skrze hory

Při stavbě mostu v Kolumbii se zřítila jeho nehotová konstrukce. Při pádu mostu zahynulo nejméně devět dělníků a dalších pět se vážně zranilo. Most měl propojit hlavní kolumbijské město Bogotu s městem Villavincencio.

Most měl být součástí dálnice, která vede do Bogoty. Most se nacházel na velmi těžko přístupném místě uprostřed lesů, které rostou navíc na místech, kde se nachází hornatý povrch. Fotografie, které z místa neštěstí dorazily, ukazují jeden stojící sloup s konstrukcí, která ovšem v polovině údolí mezi horami trčí do prázdna. Na protilehlé straně údolí je vidět druhá strana zříceného mostu. Most měl měřit dlouhých 450 metrů. Podle prvních informací deníku El Tiempo se zdá, že na místě v době neštěstí bylo mnohem více dělníků, než při tragédii přišlo o život. Přesné číslo oficiální zdroje neuvedly. El Tiempo však psal o štěstí, že tragédie dopadla „pouze“ takto.

Most měl být součástí ambiciózního konstrukčního plánu, který měl zlepšit dopravní situaci v hlavním městě a jeho blízkém okolí. Plán masivní výstavby infrastruktury počítal s celkem 18 mosty a 42 tunely. Tato výstavba měla vyřešit především problém úzkých a často uzavíraných cest, které vedou po obvodu horských masivů. Tyto cesty nejen že jsou nebezpečné, ale také přetěžované, a to především nákladní dopravou.