Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Bejrút je nový New York. Libanonci málo spí, ukázal nejnovější průzkum

Lékař Americké univerzity v Bejrútu uvedl, že téměř 40 procent dvoumilionové populace libanonské metropole má problém se spánkovým deficitem. Přezdívka tradičně náležející New Yorku – město, které nikdy nespí – by se tak mohla rozšířit i na Bejrút.

Podle spánkového specialisty Hassana Chamího trpí spánkovým deficitem téměř 800 tisíc lidí v Bejrútu, kteří spí méně než šest hodin denně. V arabských zemích je nižší počet spánkových hodin běžný, Bejrút však vykazuje vůči zbytku země výrazné vychýlení, což zaujalo lékaře v nedávno zveřejněné studii zmíněnou bejrútskou univerzitou. „Jsou to pro mě šokující čísla,“ uvedl lékař pro libanonský deník Lebanese Examiner. Nespavost Bejrúťanů je až o třetinu horší než ve Spojených státech, dodává.

Problém způsobuje především vyšší pracovní nasazení lidí žijících v metropoli, kteří vykazují také větší náchylnost k duševním onemocněním, a naopak nižší odolnost vůči stresu. Jeden z tvůrců studie, která ukázala nové spánkové statistiky, uvedl, že problém má i prozaičtější vysvětlení – lidé si prostě nemohou dovolit dopřát si odpolední spánek, v jihoevropských podmínkách nazývaný siesta. „V minulosti siestám lidé holdovali, což jim pak umožnilo být vzhůru do noci.

Tento fenomén ale jednoduše ustal,“ řekl americký specialista Neil Stanley, když hovořil o výsledcích studie. Na otázku, jestli se změnil životní styl Libanonců, když si přestali dopřávat siestu, však odpověděl záporně. „Nočním životem žijí stále stejně intenzivně, ale odpoledne si neodpočinou,“ uzavřel Stanley.