Jiří Krampol slaví 80. narozeniny

Jiří Krampol slaví 80. narozeniny Zdroj: Profimedia.cz

Herecké začátky - Petr Čepek s Jiřím Krampolem (vpravo) v inscenaci hry divadla Disk Angarská legenda (1962)
Krampol
Oslavenec Jiří Krampol s manželkou Hankou.
Dáda Patrasová a Jiří Krampol
Jiří Krampol a Jiří Paroubek
9
Fotogalerie

Daboval Belmonda i Funese a zpíval Královské reggae. Herec Jiří Krampol dnes slaví 80. narozeniny

Jiří Krampol patří mezi české herce, které zná snad každý, přestože během své kariéry hráli nebo hrají spíš epizodní a vedlejší malé role. Za svou popularitu potom vděčí spíš komickým roličkám, zábavním pořadům a estrádním skečům. Dnes tento všestranný herec, dabér a bavič, kterému se nejen pro jeho vzhled přezdívá „český Belmondo“, slaví 80. narozeniny.

S troškou nadsázky lze říci, že nejslavnější Krampolovou rolí je proradný a vypočítavý rádce z pohádky O princezně, která ráčkovala. Přestože letos od prvního televizního uvedení této pohádky uplynulo již 32 let a v tu dobu se ročně točilo vícero podobných snímků, stále se na televizní obrazovky vrací. Divácky nejpopulárnější částí této pohádkové komedie je píseň Královské reggae, v níž Krampol společně s Ivou Janžurovou a Janem Čenským předvádí bizarní tanec a ráčkují ještě bizarnější písničku. Z dnešního pohledu jde o hymnu logopedie.

Za obdobně „ulítlou“ by se dala označit i role či komické skeče, v nichž se Krampol stal japonským železničářem Surio Mariem. Tato jeho postava se váže do období spolupráce s bavičem Miloslavem Šimkem, se kterým v 80. a 90. letech vytvořil komickou dvojici v divadle Semafor (poté v Divadle Jiřího Grossmanna), jež nepřímo navazovala na někdejší Šimkovu spolupráci s Jiřím Grossmannem.

Od roku 1997 Krampol dalších šestnáct let uváděl zábavní pořad Nikdo není dokonalý, s nímž jezdil po českých městech a odhaloval díry ve znalostech a vědomostech běžných Čechů. Na tento pořad pak volně navázal svojí talk show Krampoloviny. Hercovy komičnosti, slovní pohotovosti a popularity chtěl v roce 2006 využít i tehdejší premiér Jiří Paroubek, se kterým Krampol uváděl show Premiéra s premiérem. Ta však skončila fiaskem a herec spíš za ni čelil kritice, či dokonce posměchu.

Ale vraťme se na samý začátek. Jiří Krampol se narodil 11. července 1938 v Buštěhradě u Kladna, své dětství však již prožil v Praze na Žižkově. Vyučil se soustružníkem kovů v Aero Vysočany a pak pracoval jako údržbář v nakladatelství Naše vojsko. Nakonec se mu podařilo dostat na DAMU, kterou absolvoval v roce 1962.

Svou první roli před kamerou podle oficiální filmové biografie získal v roce 1958 ve filmu Tři přání z dílny oscarových Elmara Klose a Jána Kadára. Sám herec však později vzpomínal, že své první setkání s filmovou kamerou zažil při natáčení filmu Duhu pro můj den, kde se pod taktovkou Františka Filipa setkal s tehdejší hereckou legendou Janem Pivcem.

Jiří Krampol má na svém kontě desítky většinou vedlejších filmových, televizních a seriálových rolí. Z nejznámějších snímků jmenujme Malý pitaval z velkého města, Synové a dcery Jakuba skláře, Dny zrady, Návštěvníci, Smrt krásných srnců, Chlapci a chlapi či Nahota na prodej.

Na začátku 60. let měl Krampol, který je již počtvrté ženatý, též divadelní angažmá. Nejprve působil v Divadle Na Fidlovačce a od roku 1962 v Divadle Na zábradlí. Hostoval ale i na jiných scénách, například v roce 1969 s recesistickým pásmem ve Viole. Zároveň se úspěšně prosadil v dabingu, kde po Janu Třískovi propůjčil svůj hlas Jeanu-Paulu Belmondovi. Několikrát po smrti Františka Filipovského daboval i rtuťovitou francouzskou filmovou hvězdu Louise de Funese.