Prezident Miloš Zeman (vpravo) hovoří s premiérem Andrejem Babišem 11. července v Praze na schůzi Poslanecké sněmovny svolané k vyslovení důvěry Babišově menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) hovoří s premiérem Andrejem Babišem 11. července v Praze na schůzi Poslanecké sněmovny svolané k vyslovení důvěry Babišově menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD. Zdroj: čtk

Zeman radil Babišovi šetřit. Přesně to ale nedělá a asi ani dělat nebude

Dnešní schůzi poslanců k hlasování o důvěře druhé Babišově vládě odstartoval projev prezidenta Zemana. Ten přišel vládu podpořit, v projevu přitom vyzdvihoval to, co Andrej Babiš jako politik zatím příliš nepředvádí – vyrovnaný rozpočet. Víc než o střízlivé hodnocení zdlouhavých jednání o vládě i jejího programu šlo o výčet Zemanových vizionářských přání a rad protřelého politického matadora.

Celkově Zeman více než obvykle mluvil o šetření, střídmosti a zodpovědnosti v plánování rozpočtu. Paradoxně právě za jeho vlády schodek rozpočtu v roce 2001 poprvé od revoluce překonal 50 miliard a za celé funkční období kabinetu se nepřehoupl přes nulu, přičemž je ale třeba dodat, že v tehdejším rozpočtu nebyly započteny příjmy z privatizace. Schodkové byly ale i všechny rozpočty Sobotkovy vlády, které jako ministr financí připravoval Babiš.

Ani letos se nezdá, že by Zemanovu přání Babiš vyhověl. V prvním pololetí tohoto roku hospodařil stát se schodkem 4 miliardy, o 10 miliard v mínusu oproti stejné době v loňském roce. Kromě toho má v programu štědré plány typu levných jízdenek a navyšování důchodů. Přesto prezident vládu jednoznačně podpořil, prý proto, že by to měl udělat každý prezident u každé vlády, kterou jmenuje. Těžko říct, zda by totéž Zeman udělal třeba u pravicové vlády, pokud by někdy takovou musel jmenovat.

Nezapomenul připomenout ani vysněný projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe a vyslovil přání, aby se dožil začátku jeho stavby. I to je typické pro Zemanovy projevy – hodně prognostiky, hodně přání v oblasti průmyslu a ekonomiky, málo slov o celkovém směřování země. V podobném duchu se nakonec nesl i projev premiéra.

Lidovecký exministr Jurečka vyčetl Zemanovi opomenutí stoletého výročí vzniku Československa, podobně tweetoval i předseda STANu Gazdík. Nemělo by to ale nikoho překvapit – projev o Masarykových, nebo dokonce Havlových hodnotách by byl projevem pro politiky a voliče ODS, TOP 09, lidovců a Starostů. Tento proud je aktuálně v politice jasně menšinový, Zeman oslovil jinou část sněmovny i společnosti – tu, jejíž vláda právě nastupuje.