V Rusku kvete byznys s novičokem

V Rusku kvete byznys s novičokem Zdroj: Twitter

V Rusku se prodávají výrobky s názvem novičok. Třeba i rostlinný olej.
V Rusku kvete byznys s novičokem
V Rusku kvete byznys s novičokem
V Rusku se prodávají výrobky s názvem novičok. Třeba i rostlinný olej.
V Rusku kvete byznys s novičokem
7
Fotogalerie

V Rusku kvete obchod s novičokem. Vaří se stejnojmenné pivo a koupíte si i novičokovou vodku

Tričko s nápisem novičok, které stojí v přepočtu asi 490 korun, slibuje na svém potisku „lásku krásné ženy“. Pivo, které se točí dokonce i v hlavním běloruském městě Minsku, uvařil ruský minipivovar a pojmenoval jej novičok. To vzbudilo horečné emoce. Upozornil na to běloruský blogger – v Rusku název „novičok“ pro pivo nikoho nezaujal. V Rusku kvete byznys s názvem zakázaného jedu, který před dvěma dny v Británii zmařil lidský život.

Britská média upozornila, že s názvem novičok si ruské firmy začaly „pohrávat“ poté, co ruská politická scéna odmítla, že by s otravami novičokem měla cokoliv společného a zároveň svorně uvedla, že za pokus otravy členů rodiny Skripalovy a za smrt Dawn Sturgessové mohla Velká Británie.

Na ruské výrobky označené názvem novičok upozornil paradoxně běloruský blogger na sociální síti Facebook (jeho post byl posléze smazán, není jasné, zda jej smazal sám, či byl smazán). Jeho znění ale přepsal deník Daily Mirror: Vím, že to není pro ty sráče ještě úplné dno ale proč je to sakra v Minsku?“ napsal blogger, který vystupuje pod pseudonymem Radjesh Chou na Facebooku. Reagoval tak na v Rusku vyrobené pivo, které nese název novičok.

Ruský řemeslný pivovar, který pivo uvařil a který se nachází na odlehlé Aljašce, bude nyní čelit běloruskému šetření, zda se do Běloruska dostal legálním způsobem. Není ale zdaleka jediný, kdo se chce přiživit na aféře, která způsobila smrt čtyřiačtyřicetileté ženě a další tři vážně na životě ohrozila. V Rusku seženete i kávu, která se jmenuje novičok, vodku nebo třeba trička. Za zmínku stojí, že společnost, která prodává kávu s názvem novičok, je známá prodejem militantních „suvenýrů“. Svou novičokovou novinku odůvodnila takto: „Když se vám tak líbí novičok, rozhodli jsme se vytvořit speciální salisburskou edici.“ (V Salisbury byli nalezeni Sergej a Julia Skripalovi, bezvládní, po otravě touto zakázanou zbraní).

Sergej Skripal, bývalý dvojitý agent, který se nyní pohybuje na neznámém místě, byl otráven novičokem společně se svou dcerou Julií. Ohledně jeho otravy pak vyvstaly povážlivé otazníky nad původem novičoku na britském území. Rusko odmítlo, že by za otravou stálo. Skripal během svého aktivního působení předával informace o ruských tajných službách britské rozvědce. Když jej Rusové zadrželi, stal se součástí výměny, kterou povolila Ruská federace v roce 2010 – v Rusku vězněného dvojitého agenta vyměnila za ruské agenty držené ve Spojených státech.

Otravu novičokem však Skripal i jeho dcera na rozdíl od čtyřiačtyřicetileté ženy přežili. Před dvěma dny na otravu novičokem zřejmě „omylem“ zemřela čtyřiačtyřicetiletá žena. Další muž je v nemocnici, jeho stav se včera zlepšil.