Loď Progress MS-09 startuje a k Mezinárodní vesmírné stanici.

Loď Progress MS-09 startuje a k Mezinárodní vesmírné stanici. Zdroj: ČTK

Vesmírný rekord: Ruská nákladní loď dorazila na ISS za necelé čyři hodiny

Ruská nákladní loď Progress MS-09, která v noci na dnešek startovala z kazašského kosmodromu Bajkonur, dorazila na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) za rekordní tři hodiny a čtyřicet minut. Na oběžnou dráhu byla poprvé vynesena ve zkráceném režimu s pouhými dvěma oblety Země. S odvoláním na ruskou kosmickou agenturu Rosskosmos o tom informovala ruská média.

"Nákladní loď Progress MS-09 se úspěšně připojila k Mezinárodní vesmírné stanici. Poprvé v historii vesmírných letů byla loď vynesena k ISS podle zkráceného schématu se dvěma oblety planety (Země)," napsal na twitteru Rosskosmos. Ruské kosmické lodě doposud cestovaly k orbitálnímu komplexu dva dny nebo jen šest hodin, během nichž Zemi obletěly čtyřikrát.

Progress měl být vynesen do vesmíru podle zkráceného schématu už loni v říjnu, řízení ruských kosmických letů však jeho start odložilo. Vesmírný kamion tehdy nakonec v původním dvoudenním režimu startoval o dva dny později.

Nákladní loď dnes dopravila na ISS více než dvě tuny nákladu; mimo jiné i palivo, stlačený vzduch, kyslík a další zásoby pro posádku vesmírné stanice, napsala agentura Interfax.