Trumpova šestimetrová figurína bude létat nad Londýnem při oficiální návštěvě prezidenta ve Spojeném království.

Trumpova šestimetrová figurína bude létat nad Londýnem při oficiální návštěvě prezidenta ve Spojeném království. Zdroj: Andrew Aitchison

Trump v Británii: Nad Londýnem bude létat balón, který vypadá jako mimino s obličejem prezidenta USA

Donald Trump se setká s britskou premiérkou Theresou Mayovou 13. července. Přivítání na britské půdě bude mít zřejmě zajímavý průběh, protože prezidentovi odpůrci se chystají nafouknout heliem obří Trumpovu karikaturu a nechat ji létat na britskou metropolí.

Aktivisté na svou performance získali finanční prostředky od svých podporovatelů. Celkem vybrali 18 tisíc liber, což je v přepočtu zhruba 540 tisíc korun. Mají v úmyslu nechat vytvořit obří šestimetrovou figuru, která bude naplněná heliem a která bude v době prezidentské návštěvy v Británii poletovat nad Londýnem. Figura připomíná malé naštvané dítě, které křičí. Obličej připomíná velmi věrně Donalda Trumpa s jeho typickými rysy: žluté vlasy s typickou přehazovačkou ve předu i světlými kruhy pod očima.

Londýnský labouristický starosta Sadiq Aman Khan, v jehož pravomoci bylo akci zatrhnout, happening schválil, půjde tedy o legální akci. Bílý dům se k plánované protestní akci zatím nevyjádřil, i když jej BBC požádala o oficiální vyjádření.

Podle informací BBC má heliová figurína povolení létat nad Londýnem dvě hodiny, a to během pátečního dopoledne 13. července. „Pan Trump, zdá se, nemá moc rád, když si z jeho osoby dělají lidé legraci,“ řekl jeden z iniciátorů happeningu Leo Murray. „Takže až navštíví Velkou Británii, musíme mu dát vědět, že se mu tu lidé smějí a dívají se na něj skrz prsty,“ dodal Murray. Podotknul ještě, že kdyby tomu tak nebylo, těžko by jeho skupina vybrala na akci takové množství peněz.

Podle oficiálního vyjádření londýnského starosty „má každý právo na mírumilovný protest“, což právě létající karikatura Trumpa představuje. Khan se již setkal s organizátory a dal jim dokonce povolení využít turisticky oblíbené Parliament Square k vypuštění figuríny. Podpisový arch s peticí, který starostu žádal o vypuštění figuríny, podepsalo přes 10 tisíc Londýňanů.