Dawn Sturgessová

Dawn Sturgessová Zdroj: Foto ČTK, Facebook

Novičok opět zabíjel. V Británii zemřela žena otrávená nervovým jedem

Jen nedaleko místa, kde byl otráven ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera látkou novičok, byli před týdnem nalezeni bezvládná žena a muž. Nejprve se myslelo, že šlo o konzumenty drog, ukázalo se však, že žádnou látku nepožili. Situace se naopak ukázala být daleko vážnější, když laboratoře potvrdily, že dvojice byla otrávena novičokem. Čtyřiačtyřicetiletá žena na následky otravy včera zemřela.

Britská premiérka Theresa Mayová se záhy vyjádřila, že je událostí zděšena a šokována. Dawn Sturgessová, Angličanka a matka tří dětí, která podle některých médií byla zřejmě otrávena omylem, zemřela v nemocnici v Amesbury. O rok starší muž, který se novičokem otrávil, Charlie Rowley zůstává nadále v nemocnici a jeho stav je kritický.

Nyní bude následovat pitva Dawn Sturgessové, narozené ve městě Durrington, která ukáže bližší rozbory látky novičok v těle zemřelé. Rodinu o smutné zprávě lékaři informovali krátce po ženině úmrtí. Vyšetřování vede protiteroristická sekce britské policie, i když bylo zdůrazněno, že to neznamená automaticky souvislost s terorismem na území Británie. Na vyšetřování se podílí stovka detektivů. Podle dosavadních prohlášení mluvčích policejního útvaru je jasné, že existuje zřejmá souvislost mezi smrtí Sturgessové a otravou Skripala a jeho dcery.

Sergej Skripal, jehož otravou vyvstaly povážlivé otazníky nad původem novičoku na britském území, se během své kariéry stal dvojitým agentem. Předával informace o ruských tajných službách britské rozvědce. Když jej Rusové zadrželi, stal se součástí výměny, kterou povolila Ruská federace v roce 2010 – v Rusku vězněného dvojitého agenta vyměnila za ruské agenty držené ve Spojených státech. Otravu novičokem však Skripal i jeho dcera na rozdíl od čtyřiačtyřicetileté ženy přežili.