Bývalý prezident Jihoafrické republiky Nelson Mandela

Bývalý prezident Jihoafrické republiky Nelson Mandela Zdroj: Profimedia.cz

Chcete přespat v cele Nelsona Mandely? JAR draží noc ve věznici, kde strávil 18 let

V Jihoafrické republice putuje do aukce příležitost strávit noc v jedné z nejslavnějších vězeňských cel, kterou 18 let obýval bývalý prezident a odpůrce rasové segregace Nelson Mandela. Vyvolávací cena je 250.000 dolarů (5,5 milionu Kč), napsala agentura AFP. Část výtěžku půjde na charitu, která se zabývá podporou vězněných osob v JAR.

Nelson Mandela strávil v různých káznicích celkem 27 let, šest měsíců a šest dní. V roce 1993 získal za svůj boj proti apartheidu Nobelovu cenu za mír a o rok později se stal prvním černošským prezidentem v JAR.

Aukce se koná u příležitosti letošního kulatého výročí Mandelových narozenin. Dožil by se 100 let. Zájemci se mohou hlásit do 17. července, tedy den před jeho narozeninami. Kromě šťastného výherce umožní pořadatelé strávit ve věznici noc i dalším 66 osobám.

Vězení na ostrově Robben severně od Kapského Města, v jehož cele o rozměrech 2,1 na 2,4 metru čtverečných strávil Mandela 18 let, je na seznamu památek UNESCO. Každoročně ho navštíví více než 300.000 lidí.