Na Slovensku už romské děti maso a vejce nemají, v Česku o něj díky ochranářům slepic brzy přijdou taky.

Na Slovensku už romské děti maso a vejce nemají, v Česku o něj díky ochranářům slepic brzy přijdou taky. Zdroj: Michael Biach

Češi mají radši slepice než děti. A zvláště nesnáší ty romské

Když člověk upozorní, že by díky boji za práva slepic romské děti mohly mít málo masa a vajec, musí počítat s masovou nesouhlasnou reakcí veřejnosti. Zastávat se Cikánů, hajzle jeden židovskej! Jaká míra až absolutní neetičnosti se v lidech skrývá, jsem se dozvěděl právě po posledním článku o kuřatech. Pro Čechy je větší problém porušování práv slepic než hladové děti. 

„Cenový rozdíl mezi vejci z klecových chovů a chovů z podestýlky je velmi malý. Je tedy možno konstatovat, že zákaz klecových chovů by vejce výrazně nezdražil,“ napsal mi pan Petr Jandl v reakci na můj článek, že když zrušíme velkochovy a klecové chovy drůbeže, zdraží vajíčka a maso o tolik, že děti z romských ghett, kde jsou ti nejchudší, nebudou mít maso a vejce. 

Vajíčka Cikánům? #nasratjako!

Pan Jandl napsal slušně, tak jsem mu slušně odepsal. Ano, zvýšení cen vejce o korunu se Vás ani mě nijak nedotkne. Romka Margita bydlí v ghettu, má šest dětí a manžela v kriminále. Ona i její děti snědí každý jedno vajíčko denně, takže po tom Vašem nevýrazném zvýšení ceny vajec bude muset dávat měsíčně přes dvě stě korun navíc. A ty nemá. Takže - Vás se etické chování ke slepicím opravdu nijak nedotkne, ale i přesto děti cikánky Margity nebudou mít vajíčka.

A dle mých etických norem mají mít lidské děti přednost před právy drůbeže - a nestydím se za to.  Vzápětí přišla odpověď: „Mám s Romy četné, vesměs negativní zkušenosti. Věřte mi, že dobře znám jejich životní styl. Důvod chudoby většiny z nich není ani tak v cenách vajec, ale v tom, že vše rychle rozházejí, např. za kuřivo, hazard či  drogy. Obvykle si nakradou tolik, že by z toho snadno vyžili a netrpěli žádnou nouzí.

Jenže když neumíte hospodařit, hrajete automaty a kouříte jak sádrový ježek, tak vám ani vyšší příjmy nebudou stačit. Romy dobře znám a většiny z nich mi není líto ani trochu.“ Tak jsem panu Jandlovi napsal, že je rasistickej hlupák, zablokoval ho, aby mě nemohl dále obtěžovat, a pro jistotu se podíval do diskuse pod článek o právech kuřat a masa pro romské děti.

70 komentářů

Analyzoval jsem odpovědi. Nejdřív to pozitivní. Jeden čtenář si myslí, že by měly dostávat přednost děti. Dva čtenáři si myslí totéž, ale soudí, že můj článek a jeho sdělení nikdo nepochopí. A konečně tři čtenáři asi také dávají přednost dětem před slepicemi, ale už jsou tak rezignovaní z lidské blbosti, že si z toho dělají jen srandu. Jeden z nich například lituje, že jsme pro drůbež ještě nezavedli registrované partnerství, čehož by se mohl chytit Soros.

Takže - šest čtenářů vidí syté děti jako vyšší prioritu než práva slepic. To je osm a půl procenta. Zbývajících 64 komentářů (91,5 procenta) se shodlo na tom, že jsem kretén, a že je především důležité chránit práva slepic.

Nejštěpnější argumenty

Jindřich Z.: Ano. Když nebudou slepice v klecích, budou chudé děti hladovět. Když nebudeme zaměstnávat malé děti v dolech, nebudou mít chudé rodiny na jídlo. Když zrušíme otrokářství, budou se nebozí černoši jen bezcílně potulovat krajinou a hladovět. Je historickým faktem, že vždy a všude existují vrstvy lidí tak otlemené a imbecilní, že podobné výlevy mají za "selský rozum" případně slovo boží atd. Poděkujme JXD za názornou ukázku.

Andrea J.: Tahle emocionální notička " a co děti, budou mít co žrát?" je fakt dost ujetá. A o tom, jak moc je zdraví přínosné kuřecí maso napíchané antibiotiky a steroidy by se dalo taky polemizovat. Někdy je méně více. Možná ten maličký vietnamský prodavač bude ve výsledku zdravější, než jeho děti, které si občas zajdou do "káefcéčka" na kuře.

Martina V.: Myslím si,že je dobře ,že jsou mezi námi lidé, kterým není utrpení jiných živých tvorů lhostejné Jsem přesvědčena,že člověk si nemůže vůči ostatním živým tvorům dovolit úplně všechno. I ta slepice cítí bolest a strach.

Helena O.: Zajímalo by mně kolik se asi těch vajec a masa v romských ghetech uvaří. Opravdu ty velkochovy v klecích je něco otřesného.

Michail H.: Chudé děti nebudou mít maso! Katastrofa! Budou děsně trpět, narostou jim dvě hlavy a nakonec bídně zhynou nebo z nich vyrostou voliči Pirátů! Ale ne, Jiří Antonín Doležal Novotný bude bojovat za to, aby, soudruzi, bylo maso vbrzku! To se tolik zhulil, nebo ho platí Agrofert? No jasně, bez masa nikdo nemůže přežít, to zjistili už sovětští vědci.

Jakub P.: Chudáci děti po celé Evropě tedy budou po zrušení klecových chovů hladovět, nikdy nevyrostou, maso bude jenom pro boháče. A že přestaneme při naší nenažranosti a naprosto zbytečné nadkonzumaci masa týrat zvířata, na to s.e.r.e pes.

Jan K.: Jiří X. Doležal je ale hnusnej dobytek. Zkusit omlouvat týrání živých tvorů smyšlenkou hladovějících dětí (protože vejce bude o korunu dražší) .. no comment

Přem H.: Problém je v tom, že tyhle "mámy" nejlepší si nechají nasekat hned aspoň tři děti. A taky v lidské nenažranosti.

Fakta místo kydů

Nejčastěji se průměrný měsíční příjem matky samoživitelky pohybuje v rozmezí 10 000 až 20 000 korun (55 % respondentů), necelá třetina uvedla příjmy nejnižší, a to do 10 000 korun.Chudoba v ČR dle aktuálního průzkumu Evropského parlamentu ohrožuje zhruba 12 % žen. Dle Českého statistického úřadu zde bylo v roce 2017 175 000 samoživitelů, zdrcující většina osamělé ženy. Matky, které pečují o dítě v neúplné rodině, jsou pak dle odborníků ohroženy chudobou, materiální deprivací i sociálním vyloučením.

Zhruba třetině dětí do 16 let, které v neúplných rodinách vyrůstají, hrozí příjmová chudoba. Takže dovolte, abych úvahu o právech slepic na wellness a právech dětí jíst maso zakončil tím nejlepším argumentem, co v diskusi zazněl: Pavel H: „To je naprostá blbost, kuře stojí 60 Kč kilo, což je snad nejlevnější co existuje, kdyby stálo 120 tak se nic neděje.“