Souboj čínských elitních doktorů s umělou inteligencí.

Souboj čínských elitních doktorů s umělou inteligencí. Zdroj: Twitter

Revoluce v medicíně: Čínská umělá inteligence porazila 15 elitních lékařů v diagnostice nádorů

Čínská umělá inteligence jednoznačně zvítězila v souboji s čínskými renomovanými lékaři v diagnostice nádorů a hematomů. Systém, který se jmenuje BioMind, je podle odborníků příslibem pro budoucnost a mohl by zásadně pomoci při léčení některých nemocí. Informovala o tom čínská zpravodajská agentura Sin-chua.

Umělou inteligenci zvanou BioMind vyvíjí „ Artificial Intelligence Research Centre for Neurological Disorders“ v nemocnici Tchien-tchang v Pekingu. Systém analyzuje vizuální data.

Při nedávném pokusu v diagnostice mozkových nádorů měla umělá inteligence pravdu v 87 procent případů, zatímco doktoři pouze v 66 procentech. Navíc systém byl rychlejší. V předvídání expanze hematomu se BioMind trefil v 83 procentech případů, doktoři v 63 procentech.

Vědci „vytrénovali“ systém umělé inteligence pomocí desítek tisíc obrázků nádorů a hematomů z archivu pekingské nemocnice Tchien-tchang . Úspěšnost BioMindu při odhalování nádorů se dlouhodobě pohybuje kolem 90 procent.

„Porovnávání slouží především doktorům, kteří jsou skeptičtí vůči umělé inteligenci. Doufám, že lépe pochopí BioMind a přestanou se jí bát,“ říká k „souboji“ pan Wang Jung-ťün, který je náměstkem ředitele v pekingské nemocnici Tchien-tchang.