Legendární písničkář Karel Kryl v listopadu 1989 na letišti v Praze při návratu z exilu

Legendární písničkář Karel Kryl v listopadu 1989 na letišti v Praze při návratu z exilu Zdroj: Herber Slavík

Pavel Nedvěd, jeden z nejlepších českých fotbalistů historie, při focení v Praze v roce 2008
Herečka a výtvarnice Ester Geislerová, foceno v Karlových Varech
Bývalý prezident Václav Havel v prosinci 1990 v Portugalsku poblíž Cabo da Roca, nejzápadnějšího cípu kontinentální Evropy
Rapper Vladimir 518
Vodní slalomář Vavřinec Hradilek, stříbrný z olympiády a mistr světa
10
Fotogalerie

Legendární tváře Česka najdete na výstavě fotografa Herberta Slavíka

Fotografie je zastavený čas, který je dobré si někdy připomenout. Skoro vždy u toho budete překvapeni, mnohé věci se vám opět vybaví a některé, o kterých jste nevěděli, objevíte. Přesně to naplňuje výstava „Tváře Česka“ fotografa Herberta Slavíka, která do konce července probíhá na pražské Staroměstské radnici. Najdete zde snímky prezidenta Václava Havla, či mnoha slavných herců a sportovců současnosti i minulosti. Některé snímky jsou staré i třicet let, ta poslední (je na ní rapper Vladimir 518) vznikla až v druhé polovině června. 

Herbert Slavík pracuje na projektu Tváře již téměř 30 let. Výsledkem jeho snažení jsou v tomto směru nejenom výstavy, ale i knihy, ve kterých představuje stovky slavných osobností. Výběr kolem 130 fotografií teď představuje na výstavě Tváře Česka.

„Některé fotografie jsou důsledně stylizované, jiné vznikly prakticky náhodou. Jako například fotografie prezidenta Václava Havla s papežem Janem Pavlem II. ve Vatikánu v roce 1999. Papež přijal Havla na soukromé audienci v knihovně Apoštolského paláce, chvilku byly pootevřeny dveře, tak jsem tam strčil foťák a vznikla zajímavá fotografie,“ řekl k výstavě Herbert Slavík Reflexu.cz.

Celá výstava je rozdělena do několika tematických okruhů - Setkávání, Na cestě/Hosté, Události 1989, Stylizované portréty a Hry. Často se jedná o významné události, některé se ale odehrály už před nějakou dobou, autor proto všechny fotky opatřil popisky a daty, aby bylo jasné, o co se jedná.

A koho na fotkách na výstavě Tváře Česka můžete vidět? Kromě již vzpomínaného Václava Havla, také herce Jiřího Bartošku, Ondřeje Vetchého, Jana Tříšku, herečky Terezu Brodskou, Aňu Geislerovou, nebo režiséry Jana Hřebejka, Jiřího Menzela či Jiřího Krejčíka. Ale také hodně sportovců (Slavík se dlouhodobě specializuje i na sportovní fotografii, nikdo z českých fotografů nebyl na tolika olympiádách) – od fotbalisty Pavla Nedvěda až po letošní dvojnásobnou olympijskou vítězku Ester Ledeckou.

Výstava Tváře Česka probíhá od 1. do 30. července 2018, každý den od 10 do 19 hodiny na Staroměstské radnici v Praze.