Video placeholde

Sokolové vypískali Andreje Babiše. Osmičková historie se opakuje

Dnes je poslední den XVI. sokolského sletu. Obec sokolská chtěla touto velkolepou akcí mimo jiné oslavit sté výročí vzniku samostatného Československa a poklonit se sokolským generacím, které byly se zbraní v ruce v řadách československých legií. Tento slet se však zapíše do historie i jinak. Včera, 5. července, když stadion v Edenu vypískal premiéra Babiše, se totiž zopakovala jedna historická paralela.

Je symbolické, že k incidentu došlo opět v onom „osmičkovém roce“. Je tomu přesně sedmdesát let, kdy k podobnému excesu, na tehdejší poměry ještě daleko troufalejšímu, došlo na pražském Strahově a také na Staroměstském náměstí. Sokolstvo tehdy dalo najevo své znechucení z toho, že Klement Gottwald zasedl v prezidentském úřadu. Podrobně se o demonstrativních událostech Sletu a následném zániku Sokola dočtete zde.

Tentokrát Sokolové i diváci vyjádřili svůj nesouhlas s Andrejem Babišem na pozici premiéra. Scénář byl velmi podobný jako v roce 1948, těsně po komunistickém puči. Klement Gottwald se tehdy, stejně jako Andrej Babiš, byl podívat na hlavní sletová vystupení, kdy Sokolové předvádějí velké hromadné skladby. Stejně jako Gottwald i Babiš pohlížel z tribuny. A stejně tak mu cvičenci i obecenstvo dali najevo, že není vítán.

Rozdíl je však v tom, že Andrej Babiš (doufejme) Sokol nezakáže a že o tom, co se událo, můžeme svobodně informovat.

Vše o historii Sokola si přečtěte v novém speciálu Reflexu >>>