Prezident Miloš Zeman tráví dovolenou na Vysočině

Prezident Miloš Zeman tráví dovolenou na Vysočině Zdroj: CNC Karel Kopáč

Co vlastně chceme od politiků aneb Smí prezident o dovolené nosit seprané tričko?

Máme zde léto a prázdniny! Konečně! Jako každoročně se hlava českého státu uchýlila trávit dovolenou na Vysočinu, což jistě potěšilo nejednoho vlastence. I autor těchto řádek citovaný fakt vnímá v zásadě pozitivně. Všude dobře, doma nejlépe. Aktuální zdravotní problémy v tomto létě prezidentovi nedovolily jeho „tradiční prázdninový plavební rituál“. Zato však (zejména bulvární) média a následně širší veřejnost zaujala jeho smělá módní sestava.

Co Čech, to módní policista?

Předmětem ostrovtipu se stala především kombinace prezidentova sepraného límečkového trika, šviháckých kostkovaných surfařských bermud a vysoko vytažených zdravotních ponožek. Přiznám se, že vůči prezidentovi republiky mám řadu výhrad, viz i moje dřívější komentáře, nicméně jeho oblékání mne nechává naprosto klidným. Ba naopak se mi líbí jeho lidový (nezaměňovat s lidoveckým) styl volnočasového odívání.

Zaujaly mne poznámky ve stylu „ toto nás má reprezentovat“ od různých mudrců na sociálních sítích. Stranou ponechme, jak se často sami oblékají tito samozvaní módní policisté, znáte to,  pod svícnem je temno. Pro pět ran do všech módních magazínů, proč by měl „dovolenkář“ v okolí rybníka chodit ve fraku? Něco jiného je samozřejmě např. oficiální recepce, ale tam, co je známo, chodí pan Miloš Zeman řádně a přiměřeně reprezentativně oblečen.

Mnozí lidé na jednu stranu politikům nadávají, že se oddávají luxusu a spodních deset miliónů má složitý život. A pak když se někdo z politiků konečně obleče lidově, tak se mu perfidně vysmívají. Je to normální?

Seprané tričko – znak ohleduplnosti k přírodě

A třeba to zmíněné seprané polo triko – není to naopak znak ekologického smýšlení českého prezidenta? Prostě věc šetrně nosí delší dobu, proč se ho zde nezastanou třeba příznivci Strany zelených či různých ekologických „neziskovek“? Planeta rozhodně není na jedno použití, a kdo si každých 14 dnů kupuje nové oblečení, jí tím rozhodně neprospívá.

Na závěr si dovolím věc glosovat ještě z jiného úhlu pohledu. Okolo osmi set tisíc Čechů, Moravanů, Slezanů a Romů je údajně v exekuci. Paradoxně mnozí dlužníci se rádi oddávají oděvnímu luxusu, není výjimkou, že člověk, který dluží, kam se podívá, si pořizuje nová polo trička světových značek. Možná by si tito dlužníci mohli vzít z nenáročnosti prezidenta na poli oděvním příklad. Není to hezká lekce finanční gramotnosti v praxi?