ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: iStock

Nový průzkum: Češi si nemyslí, že muži jsou lepší politici a šéfové firem než ženy

Miloš Zeman, Andrej Babiš, Miroslav Kalousek, ale i šéfové velkých či menších společností by měli přemýšlet o tom, co si podle posledního rozsáhlého výzkumu, který provedli vědci Masarykovy univerzity v Brně, myslí Češi o politicích a o tom, kdo je lepší ve vedení firmy. Podle nové studie muži na těchto významných postech v očích veřejnosti rozhodně nejsou lepší než ženy.

Že jsou Češi hodně citliví na obsazení vysokých postů v politice a ekonomice, dokazují výsledky nové studie „Hodnoty a postoje v České republice 1991–2017“, která je výsledkem práce vědců z Ústavu populačních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Například na otázku „Souhlasíte s výrokem, že muži jsou lepšími politickými vůdci než ženy?“ byly celkové odpovědi poměrně jednoznačné: Až 44 procent dotázaných lidí s tím nesouhlasí a dalších 15 procent rozhodně nesouhlasí. S tímto výrokem souhlasilo 29 procent lidí a rozhodně souhlasilo jen 15 procent.

Zajímavé přitom je, že nesouhlas samozřejmě vyslovily více ženy, ale pokud jde o věkové kategorie či velikost obcí, tak jsou výsledky vyrovnané. Nejvíce s tím, že muži by byli lepší politici, nesouhlasí lidé s vysokoškolským vzděláním, takových se našla třetina.

Ještě s daleko větším nesouhlasem se setkala otázka související s řízením společností. Ta zněla: „Souhlasíte s výrokem, že muži jsou lepšími šéfy firem než ženy? Nesouhlasilo 48 procent lidí a dalších 19 procent rozhodně toto tvrzení odmítlo. Souhlasilo či rozhodně přitakalo 32 procent dotázaných.

Výzkumu se zúčastnilo 1812 respondentů, kteří odpovídali na otázky v době od září do prosince 2017.