Taťána Malá

Taťána Malá Zdroj: Zbyněk Pecák

Střídání ministryní srandy: Malá víc než důstojně nahrazuje Šlechtovou

Ve druhé Babišově vládě bude ke smutku médií chybět jedna z hvězd té minulé Karla Šlechtová. Bizarními příspěvky na sociálních sítích často překryla všední dění a možná právě kvůli tomu si ji Andrej Babiš držel mezi svými lidmi. Její role v politickém divadle ale nezůstane neobsazená – po necelém týdnu od jmenování je jasné, že v jejích šlépějích půjde ministryně spravedlnosti Malá.

Jméno Malé mezi členy nové vlády vzbudilo pozornost nejprve díky jejímu půl roku starému výroku o Babišově trestním stíhání – prý by se mohlo odložit o čtyři roky, až Babiš dovládne. Co by se jako stalo? Vůbec nic. Možná pak ale Babiš bude skládat ještě jednu vládu, tak to v nejhorším ještě o trochu posunem. Přece nemůžete někoho stíhat, když nemá čas, ne?

Malá prostě pěstuje gentlemanskou kulturu v justici a to je jen dobře. V případě odsouzení si pak Babiš bude moct vybrat celu s okýnkem či balkónem, najmout si vlastní příjemnou ostrahu a přivést si na Pankrác svoje lidi – včetně homeopatičky, od které bude denně dostávat léky na křivdu.

Kromě toho Malá přináší revoluci v chápání vysokoškolského vzdělání v Česku. V obou svých diplomových pracích chtěla natolik vyzdvihnout autory děl, ze kterých čerpala, že v jednom případě rovnou opsala jedenáct stran textu o chovu králíků. Asi to někdo před ní napsal tak zatraceně dobře, že z respektu k původnímu duchu textu radši nic zásadního neměnila.

Ve druhém případě byla zase natolik kolegiální k autorovi opisovaného textu, který zabral 5 procent její diplomové práce, že jej opsala i s očividnými překlepy. Když už tam je chyba, tak ať ji máme oba, říkala si nejspíš. Kromě toho v práci použila nebývale velké množství internetových zdrojů, tím se zase zřejmě snaží bořit akademické stereotypy. A zmíněné opsané pasáže měla konkrétně v závěru práce, kde bývá zvykem citovat spíše minimálně a hodnotit téma vlastními slovy. Další přežitek.

Je to asi dvacet let zpátky, co ministr spravedlnosti Kalvoda rezignoval, protože neoprávněně užíval titul JUDr., i když nesložil rigorózní zkoušku. Malá tak v duchu poslání hnutí ANO dává definitivně zapomenout na zkorumpované devadesátky, kdy se odstupovalo za každou pakárnu.

No neříkejte, že se na měsíce a (možná i) roky s Malou ve vládě netěšíte. Post ministryně srandy zastane perfektně a vsaďte se, že po Šlechtové do půl roku neštěkne rambohafík.