Davy migrantů v centru Prahy? Tisíce lidí naletěly hoaxu, šířilo se přitom video z nádraží v Anglii

V době summitu evropských lídrů nad problémem migrace se opět šířil hoax o migrantech v Česku. Téměř deset tisíc uživatelů facebooku sdílelo video, na němž mělo 1500 uprchlíků vystupovat z vlaku na pražském Masarykově nádraží. Video ve skutečnosti pocházelo z nádraží v Brightonu v Anglii.

Tisíce uživatelů sociální sítě Facebooku viděly a další lidé sdíleli video, které údajně zachycovalo příjezd 1500 migrantů z Německa na pražské Masarykovo nádraží. Záběry v tuzemském on-line prostoru rozšířil prostřednictvím skupiny „Cítím se podvedený Václavem Havlem“ uživatel vystupující pod jménem Josef V. V této skupině se objevují i satirické příspěvky žertující na téma paniky kolem migrační krize. Není tak zřejmé, jaký byl původní smysl příspěvku.

Nic to nemění na tom, že jej řada lidí posléze šířila s plnou vážností. „Neměl by Babiš s Hamáčkem národu vysvětlit, když nic s Merklovou nedomluvil, proč se tu najednou objevilo 1500 migrantu z Německa přímo v pravé poledne?“ napsal s odkazem na nedávný summit Evropské unie řešící migraci uživatel se jménem Josef B, který zjevně hoax bral za faktickou zprávu.

Celý text si přečtěte na webu Info.cz >>>