Kylian Mbappe oslavuje druhou trefu do branky Argentiny

Kylian Mbappe oslavuje druhou trefu do branky Argentiny Zdroj: Reuters

Jaromír Bosák: Kluk, co poslal domů Messiho. Je mu devatenáct a všechny peníze dává na charitu

Francie a Argentina. Tomu říkám start play off mistrovství světa. Kdo ten zápas v Kazani viděl, bude si ho určitě pamatovat do konce života.

Francouzi nastoupili s Griezmannem, Mbappém či Giroudem, tedy v plné palbě. Zatím toho v Rusku zase tak moc nepředvedli, ale to měli s jihoamerickým soupeřem společné. Těžko říci, kdo tentokráte dával dohromady sestavu bílo-modrých. Jestli Messi, Mascherano, nebo zda mohl do této problematiky přispět nějakou tou poznámkou trenér Sampaoli. Hodně se o hierarchii argentinské kabiny v posledních dnech mluví. Za sebe říkám, že nevím, kde je pravda. Informace mám jen z tisku, a jak znám argentinské kolegy, snadno udělají z nevinné přihrávky uprostřed hřiště stoprocentní gólovou šanci, takže bych byl trochu opatrný. 

Z Francouzů byli skvělí Mbappé s Griezmannem. Jako by v sobotu odhodili mnohakilogramovou zátěž. Po hřišti doslova létali a defenzíva Argentiny stála hned od začátku utkání na hliněných nohách. První gól dal Griezmann z penalty po faulu na Mbappého. Argentinci si nevěděli rady, za celý zápas nepřišli na to, jak teenagera v modrém dresu zastavit, nebo aspoň přibrzdit.

Vždycky před turnajem se hodně spekuluje, kdo se stane největší hvězdou. Dnes se vážně hodně hlasitě přihlásil devatenáctiletý Mbappé. Je tak rychlý, že se prakticky nedá na hřišti chytit, k tomu je na tom výborně technicky. A pak proti němu hrajte. Tím hůře pro argentinské beky, že ukázal i chladnokrevnost v zakončení a ve velké pohodě dvakrát zavěsil.

Messi tedy vyšel na světovém šampionátu opět naprázdno. A je dost pravděpodobné, že jsme ho na takovém turnaji viděli naposled. Je to prokletí. Všichni od vás očekávají zázraky, protože jste Messi, ale na hřišti vám s tím nikdo moc nepomůže.

Když jsem se zmínil o Messim, musím uvést i jméno Kanté. Nevysoký francouzský záložník měl jasný úkol nepustit Messiho do hry. Pohyboval se neustále v jeho blízkosti a svůj úkol, přes dvě Messiho asistence, splnil na výbornou. A bez faulů. Jeho jméno přidávám hned za Mbappého a Griezmanna, na konečném výsledku se podílel daleko více, než mohl odhalit první pohled.

Ale stejně se ještě vrátím k Mbappému. Tenhle kluk to má v hlavě docela slušně srovnané. Nechal se slyšet, že nechce brát peníze za to, že reprezentuje svou zemi. Vše, co si vydělá během šampionátu, hodlá věnovat na charitu. Mělo by to dělat zhruba 20 000 eur na zápas. A už má za sebou čtvrtý…     

Z připravované knihy, která vyjde bezprostředně po skončení šampionátu.