Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK/DPA/Candy Welz

Polští ekologové mají problém, z lokátorů čápa někdo v Súdánu vyjmul SIM kartu a teď s ní telefonuje. Účet za volání je astronomický

Polská charitativní organizace zabývající se mimo jiné migrací čápů čelí kurióznímu problému. Poté, co se signál GPS lokátoru čápa, kterého polští biologové sledovali, přestal ozývat, přišel organizaci účet za telefon. Částka je to astronomická.

Někdo totiž z lokátoru vyjmul SIM kartu, vložil ji do svého telefonu a začal telefonovat. Polskou kartou v Súdánu, což pochopitelně není levné. Zpráva se objevila nejprve v polském rádiu, později na jeho zpravodajském webu a následně i v dalších polských médiích. Zprávy si záhy všimla také BBC, kterou příběh o ukradené SIM kartě z GPS lokátoru čápa zaujal.

Polská nezisková organizace jménem EcoLogic se zaměřuje na migrační zvyky ptáků, zejména čápů stěhovavých. Dlouhodobě se snaží sledovat, jakým způsobem migrují, do jakých míst se vracejí atd. Takto sledovali i jednoho z „polských“ čápů, jemuž nasadili GPS lokátor. Pták podle záznamů odlétl více než 6000 km daleko, zřejmě až do Súdánu. Tam o čápově pohybu bohužel přestaly chodit informace.

Pak se ale stalo něco zvláštního – podle účtu, který společnosti přišel, bylo ze Súdánu uskutečněno na dvacet hodin převážně místních hovorů. Někdo tedy musel vyjmout SIM kartu z ptákova lokátoru a vložit ji do svého mobilního telefonu. Účet činí více než 10 000 polských zlotých, což je v přepočtu asi 70 tisíc korun. Placení účtu se organizace zřejmě nevyhne.