Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou vládu Andreje Babiše

Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou vládu Andreje Babiše Zdroj: Zbyněk Pecák

Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou vládu Andreje Babiše
Na Hradě proti jmenování vlády, která se bude opírat o podporu komunistů, protestovali lidé
Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou vládu Andreje Babiše
Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou vládu Andreje Babiše
Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou vládu Andreje Babiše
14
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Vláda éry Masaryka, nebo komunistů?

Vrátím České republice slávu z dob Masaryka – tuhle větu pronesl na Pražském hradě premiér Babiš poté, co prezident Zeman jmenoval jeho vládu. My ostatní jsme byli svědky mnoha jiných symbolů odkazujících do zcela jiné epochy.

Během prvního rozhovoru premiér Babiš řekl, že čeká na sobotní zasedání ústředního výboru komunistické strany, který rozhodne, za jakých okolností podpoří menšinovou vládu KSČM a ČSSD. Dají komunisté palec nahoru, nebo dolů? A co za to budou chtít? To bude důležitý moment pro fungování celé vlády, která se může stát rukojmím upadajícího vlivu KSČM.

Toman a Toman

Ještě příznačnější byl nástup ministra zemědělství Tomana. Formálně je tento muž nominantem ČSSD, ale do této strany vstoupil nedávno. Ve skutečnosti ho sociálním demokratům vnutil prezident republiky jako svého člověka reprezentujícího zájmy hradního byznysového světa.

Vzhledem k podobě se svým otcem, posledním komunistickým ministrem zemědělství Tomanem působil příchod jeho syna do resortní centrály na pražském Těšnově jako déjà vu. „Vláda věcí tvých se do rukou navrací,“ mohla by zazpívat Marta Kubišová.

V jednom z prvních rozhovorů pak Toman řekl, že omezí slevové akce v prodejních řetězcích. Co tím světu sdělil?

Slevové akce vedou k cenové konkurenci v obchodech, což Agrofert ani jiní výrobci, jejichž zájmy Toman zastupuje, nechtějí. Ještě, že nedodal: a chceme dohody o cenách potravin na pět let dopředu. To už by člověk měl dojem, že jej do vlády jmenoval nejspíš Vojtěch Filip. Dost možná, že podobné věty nakonec v nějaké podobě ještě uslyšíme. 

Zisky Zeman a ztráty ČSSD

Prezident Zeman v nové vládě získal z hlediska objemu zakázek strategický resort obrany, kam se z vnitra přesunul ministr Metnar. Prezidentův zájem o průmysl a obchod nebyl vyslyšen a premiér Babiš sem nominoval svou dlouholetou fanynku, která mu pomáhala zavádět EET, Martu Novákovou. Zeman ale dostal slib, že si bude moci jmenovat „svého“ náměstka pro energetiku. Nejspíš aby ochránil zájmy Rosatomu při plánované dostavbě Temelína a Dukovan, chtělo by se dodat.

A pak je tu zdemolovaná sociální demokracie. Jejím historickým úkolem je garantovat, že policie a tajné služby nebudou zneužívány ve prospěch jednoho politického směru a jednoho člověka. Od předsedy ČSSD Hamáčka to je gesto politické odvahy. Bohužel, mezitím prohrál několik bojů.

Jednak během jednání o sestavení vlády nedokázal odvrátit akce, jimiž premiér Babiš a jeho lidé destabilizují rozvědku, spadající pod vnitro. Odhlédněme i od toho, jak Hamáček neprosadil nominanta ČSSD na funkci ministra zahraničních věcí. O tom bylo v minulých dnech řečeno téměř všechno.

Zájmy korporací a oligarchů

Tragické je, že Hamáčkovo vedení nominovalo do „svých“ vládních funkcí B tým. Typově úplně špatné lidi, kteří se nikdy neodváží odporovat premiérovi.

Přitom koaliční vládnutí je o vymezení, konfliktu, pozdvihnutí praporu vůči protistraně a prosazení svých zájmů. Stručně řečeno, ve vládě měli být lidé typu Haška, Škromacha nebo Paroubka. Pak by mohli být protiváhou Babišovi a jeho snahám na sebe strhnout všechny kladné body koaličního vládnutí.

Takhle reprezentují, snad zčásti vyjma Hamáčka, spořádané ovce, kterým stačí ukázat zuby. Obrazně řečeno, ještě ve vládě nic neukázali a už prohrávají 2:0.

Ne, tohle nebude vláda éry Masaryka. Spíš půjde o exekutivu, která bude posluhovat zájmům největších korporací, přičemž přízeň si bude získávat „zásadovým“ bojem proti pohyblivým mediálním obrazům lodí naplněných Afričany. Ne, že by to nebyl civilizační problém. V tomto případě bude sloužit jako zástěna zájmů několika oligarchů v čele s tím nejvyšším.