Vegani ve Francii mají drsné metody protestů

Vegani ve Francii mají drsné metody protestů Zdroj: Profimedia

Je to terorismus! Francouzští řezníci žádají vládu o pomoc před útoky agresivních veganů

Velmi neobvyklý dopis dostal v minulých dnech francouzský ministr vnitra Gérard Collomb. Francouzská federace řezníků se na něj obrátila s žádostí o pomoc před opakovanými útoky agresivních skupin veganů. Během posledních několika měsíců bylo 15 obchodů postříkáno falešnou krví, další byly pomalovány graffiti nebo byly jejich výlohy rozbity.

Francouzští řezníci si stěžují vládě a žádají policii o ochranu před bojůvkami militantních veganů, kteří bojují proti tradiční gastronomii, která v zemi galského kohouta hojně používá maso.

Šéf federace Jean-François Guihard v dopise uvedl, že útoky veganů jsou určitou „formou terorismu“. „Pokoušejí se zasít mezi námi strach a chtějí zničit část francouzské kultury,“ napsal kromě jiného Guihard. Informovala o tom francouzská a pak i další média.

Tříprocentní vegani

Vegetariáni a vegani přitom podle průzkumů tvoří pouze kolem 3 procent obyvatelstva. Jejich akce jsou ale někdy velmi agresivní. „Přičítám to i tomu, že média velmi přehánějí popisování dobrého veganského způsobu života,“ řekl předseda francouzských řezníků Jean-François Guihard.

Do parlamentu se dokonce nedávno dostal zákon, který by přímo nařídil zavedení vegetariánských jídel ve školních jídelnách. Poslanci jej ale odmítli s tím, že jídlo má být pestré, v mnoha obměnách a není potřeba nic v tomto směru nařizovat.

Zabití řezníka je prý spravedlivé

Velké pozdvižení pak vyvolal v březnu soud, ve kterém byl souzen veganský aktivista, který na Facebooku napsal, že zabití řezníka islámským fanatikem bylo „spravedlivé“. Aktivista dostal podmíněný trest.

Jak připomněla stanice BBC, s podobnými problémy bojují i řezníci ve Velké Británii. V květnu bylo zveřejněno, že opakovaně dostávají výhružné zprávy. Útoky se rozšířily i na internet, kde vegani píší negativní recenze o některých obchodech. Na výlohách se objevují nápisy jako například: „Už bylo dost zabíjení zvířat! Staň se veganem!“