Anders Breivik - ilustrační snímek

Anders Breivik - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Soud zamítl stížnost extremisty Breivika na „nelidské“ podmínky ve vězení

Evropský soud pro lidská práva dnes zamítl stížnost pravicového extremisty Anderse Behringa Breivika na podmínky v norském vězení. Breivik v roce 2011 zavraždil v Norsku 77 lidí a tvrdil, že jeho podmínky ve věznici jsou nelidské. Stěžoval si především na izolaci.

Štrasburský soud ale dnes ve svém verdiktu konstatoval, že neshledal žádné porušení evropské úmluvy o lidských právech. Stížnost proto odmítl jako neopodstatněnou.

Osmatřicetiletý Breivik se stížnostmi na podmínky vězení neuspěl ani ve své vlasti. Nakonec se loni v červnu jeho námitkami odmítl zabývat i norský nejvyšší soud. S pomocí právníka se pak nejznámější norský vězeň obrátil na Evropský soud pro lidská práva.

Breivikův vězeňský režim podle stížnosti porušuje články 3 a 8 evropské úmluvy o lidských právech. První z nich zakazuje jakékoli "ponižující" nebo "nelidské" zacházení, druhý zaručuje právo na respektování soukromí a korespondence.

Norský stát Breivikovy stížnosti opakovaně odmítal. Naopak poukazuje na to, že s Breivikem je zacházeno jako s "VIP vězněm", který má k dispozici tři dobře vybavené cely a má široké možnosti komunikace se svým právníkem, s návštěvami a s personálem vězení ve městě Skien na jihu Norska. Breivik, jenž si mezitím změnil jméno na Fjotolf Hansen, si tam odpykává trest vězení v trvání 21 let, který však může být prodlužován až na doživotí.