Brány města Meknés

Brány města Meknés Zdroj: Profimedia.cz

V marockém městě Meknés můžete navštívit mauzoleum Muláje Ismaila i s mešitou pro nemuslimy

Na zpáteční cestě z milionového města Fes se můžete zastavit ve městě Meknés. Město zažilo největší rozkvět za druhého vládce z dynastie Alouitů Muláje Ismaila. Mocí posedlý autokrat vybudoval během pětapadesáti let ze své rezidence Meknésu (dnes má 750 tis. obyvatel) nejmohutnější pevnost v severní Africe.

Obraz města ještě dnes charakterizují impozantní zbytky ismailovských skladišť a hradeb s gigantickými branami. Městské hradby jsou dlouhé téměř 20 kilometrů. Uvnitř hradeb je medína (staré město) s četnými mešitami, tržištěm, muzei, galeriemi a mauzoleem Muláje Ismaila, které patří k nejkrásnějším pohřebním mešitám v zemi. Vládce měl třicet tisíc otroků, v harému nejméně pět set žen a nespočitatelné množství dětí. O udržení klidu a pořádku v zemi se staral železnou rukou.

Mausoleum sultána Moulaye IsmailaMausoleum sultána Moulaye Ismaila|Profimedia.cz

Potomci tohoto sultána patří k vládnoucí dynastii dodnes. Muhammed V. (dědeček současného marockého krále Muhammeda VI.) dal mauzoleum i mešitu restaurovat. Je to jedna z mála mešit v zemi, kam smí, při dodržení všech islámských předpisů, vstoupit jinověrec. Blízko Meknésu leží ve stínu olivových hájů dvě místa, která se zapsala do marocké historie: zříceniny římského města Volubilis a muslimské poutní místo Muláj Idrís s mauzoleem Idríse I., zakladatele prvního arabsko-islámského státu na území Maroka.

Mausoleum sultána Moulaye IsmailaMausoleum sultána Moulaye Ismaila|Profimedia.cz