Baobaby rostou i několik tisíc let - ilustrační snímek

Baobaby rostou i několik tisíc let - ilustrační snímek Zdroj: Wikimedia

Tisíce let staré baobaby umírají. Na vině jsou zřejmě změny klimatu

Africké baobaby, stromy, které jsou stovky i tisíce let staré, začaly náhle odumírat. Podle biologů odumřelo již devět ze třinácti nejstarších stromů na světě. Na vině je globální oteplování.

Stromy mají různé stáří, od 1100 do 2500 let. Unikáty však ničí sucho a nedostatek vláhy, a tak začaly postupně odumírat. Některé z obřích baobabů odumřely zcela, jiné „pouze“ částečně. Zprávu o odumírání afrických baobabů otiskl tým vědců v prestižním přírodovědeckém časopisu Nature Plants.

Jedním ze spoluautorů studie je i rumunský profesor Adrian Patrut, který řekl britskému deníku Guardian, že současný stav považuje za alarmující. „Je zcela šokující a dramatické vidět a pozorovat během svého života umírání tisíciletých baobabů.“ Mezi devíti umírajícími baobaby jsou i čtyři, které patřily mezi vůbec největší stromy svého druhu na světě.

Důvod, proč stromy umírají, zatím není vědcům zcela zřejmý, avšak studie publikovaná v Nature Plants naznačuje, že jejich postupně se zhoršující stav souvisí se změnami klimatu. Je ale třeba dalšího výzkumu, který přesně popíše příčiny odumírání obřích stromů. Vědci stromy monitorovali od roku 2005, kdy první z nich začaly vykazovat určité chřadnutí.

Baobaby se přirozeně vyskytují pouze v afrických savanách, do dalších tropických oblastí světa se stromy dostaly zásahem člověka. Stromy jsou schopné žít až tři tisíce let. Baobaby však nejsou jen fotogeničtí stromoví obři, jsou také veledůležitou součástí ekosystému. Listy baobabů se používají v kuchyni podobně jako například špenát. Baobaby jsou také významným uchovatelem vody.