Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: profimedia.cz

ČSSD půjde do vlády s Babišem, rozhodlo vnitrostranické referendum. Paroubka do Senátu strana nevyšle

ČSSD má vstoupit do vlády s hnutím ANO, kterou by měli tolerovat komunisté. Ve stranickém referendu ČSSD bylo pro menšinovou koaliční spolupráci 58,53 procenta hlasujících, 40,20 procenta bylo proti. V závěru dnešního jednání předsednictva sociální demokracie to oznámil předseda strany Jan Hamáček. Do hlasování se zapojilo 11 404 lidí, což jsou necelé dvě třetiny členů.

Sociální demokracie by měla podle dohody s ANO obsadit ve vládě pět ministerských křesel. Držet by měla ministerstvo vnitra, zahraničí, práce a sociálních věcí, zemědělství a kultury. Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl v neděli představit prezidentovi Miloši Zemanovi jména všech navrhovaných ministrů.

Hamáček během vyhlášení ocenil, že hlasy odevzdalo 64,74 procenta oprávněných členů ČSSD. Účast se tak podle něj přiblížila té z běžných voleb. "Pokládám to za vysoké číslo, v tomto ukazateli jsme obstáli," uvedl Hamáček. Referendum podle něj může být prospěšné nejen pro ČR, ale i pro ČSSD.

Proti účasti ve vládě se postavily Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Královéhradecký a Jihomoravský kraj. Nejmenší podporu měla koaliční spolupráce na Ústecku, kde bylo proti účasti ve vládě 61,32 procenta hlasů. Nejvyšší podporu naopak vláda s ANO získala na Vysočině (76,53 procenta) a ve Středočeském kraji (76,28).

Paroubek bez podpory ČSSD

Bývalý sociálnědemokratický premiér Jiří Paroubek nebude moct jako nezávislý kandidát usilovat o vstup do Senátu v Ostravě s podporou sociální demokracie. Rozhodlo o tom předsednictvo ČSSD. Nominaci doporučil členům předseda strany Jan Hamáček, který se s Paroubkem sešel minulý týden, přesto podle nominace neprošla.

S Paroubkem jako kandidátem v podzimních volbách do horní komory přišla ostravská ČSSD. Mohl kandidovat ve volebním obvodě 71 Ostrava-město. V květnu uvedl, že na podzim zváží případný vstup do ČSSD. Jako hlavní téma vnímá v Ostravě bytovou problematiku a nedostatek sociálních bytů. Zaměřit se chtěl také na ochranu životního prostředí a dopravní infrastrukturu.

Paroubek a sociální demokracie

Z ČSSD Paroubek vystoupil v říjnu 2011 a založil stranu Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21), která ve volbách neuspěla. Z politiky odešel v roce 2014, když skončil v čele LEV 21. Tehdy se rozhodl věnovat rodině, podnikání, akademické činnosti a veřejně prospěšným činnostem.

Nyní pětašedesátiletý Paroubek vstoupil do obnovené ČSSD v roce 1989. Hned zamířil do jejího vedení, stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi. Do nejvyšší politiky naplno vstoupil v dubnu 2005, kdy se stal premiérem i předsedou strany. Sociální demokraty vedl v letech 2006 až 2010, kdy přes vítězství ve sněmovních volbách nedokázal znovu vládu sestavit. Minulý rok Paroubek usiloval o návrat do ČSSD obvodní výkonný výbor v Praze 5 tehdy jeho žádost nepodpořil.