Němci po znásilnění a vraždě čtvrnáctileté dívky vyšli do ulic. Řada z nich z tragédie viní politiku Angely Merkelové

Němci po znásilnění a vraždě čtvrnáctileté dívky vyšli do ulic. Řada z nich z tragédie viní politiku Angely Merkelové Zdroj: ČTK/DPA/Frank Rumpenhorst

Němci si přivezli vraha čtrnáctileté dívky ze severu Iráku sami. Zřejmě při tom porušili mezinárodní právo

Protesty a velmi bouřlivou debatu o migraci vyvolal v minulých dnech v Německu i v celé Evropě případ brutálního znásilnění a vraždy čtrnáctileté Susanne F. Hlavním podezřelým z těchto činů je totiž dvacetiletý Iráčan Alí Bašár, který žil se svojí rodinou u našich sousedů od roku 2015. Bašár minulý týden uprchl do Iráku, odkud ho ale o posledním víkendu přivezla zpět německá policie. Podle zjištění časopisu Der Spiegel u toho mohla porušit mezinárodní právo.

Čtrnáctiletá Susanna F. zmizela 22. května. Ve středu 6. června našli policisté její tělo v těžko přístupném terénu v okrajové čtvrti města Wiesbaden. Pak nabraly události neobvykle rychlý spád. Minulý čtvrtek vyšetřovatelé oznámili, že se dívka stala obětí sexuálního a násilného zločinu. Za hlavního podezřelého policie označila Alího Bašára, který jako žadatel o azyl žil v Německu i s rodinou od roku 2015. Bašár i se svými příbuznými minulý týden spěšně odletěl z letiště v Düsseldorfu do Istanbulu a dál do Irbílu, které je hlavním městem autonomní oblasti irácký Kurdistán. A právě tam vznikl právní problém.

Bašár byl v Kurdistánu zatčen a prý se při policejním výslechu místním vyšetřovatelům k činu přiznal. Dieter Romann, šéf německé Federální policie, která podléhá přímo ministerstvu vnitra, pak odletěl s několika elitními protiteroristickými důstojníky do Irbílu, tam Bašára zatkl a letadlo společnosti Lufthansa s ním ihned odletělo do Německa, kde byla na podezřelého uvalena vazba.

Ilegální akce?

Jenže to mělo proběhnout „mimo zákon“, protože právníci říkají, že u toho bylo porušeno mezinárodní právo, že německá policie jednala mimo svoji jurisdikci. Také vláda v iráckém Bagdádu tvrdí, že tato operace byla nelegální, protože o ní nevěděla, nevydala k ní žádné rozhodnutí, a navíc nemá s Německem smlouvu o deportacích.

Problém je ale v tom, že podle mezinárodního práva spadá sever Iráku, kterému se říká Kurdistán, pod správu vlády v Bagdádu. Ve skutečnosti si ale Kurdové vládnou už mnoho let sami. Mají i svoje soudnictví, policii a armádu. Bagdád uznávají jen formálně. Před časem Kurdové vyhlásili i referendum o nezávislosti, které ji schválilo, ale nakonec samostatnost zatím nevyhlásili. Mezinárodní společenství naznačilo, že by nový stát neuznalo.

Rychlá akce pod tlakem veřejnosti

Právník Daniel Sprafke mezitím podal stížnost na Daniela Romanna za falešné uvěznění. Jak řekl časopisu Der Spiegel, Německo na Alího Bašára ani nevydalo mezinárodní zatykač a vůbec se ho nepokusilo deportovat běžnými kanály. Podle něj je nastalá situace právně nepřijatelná.

Jenže německé úřady podle všeho chtěly jednat velmi rychle, protože reakce veřejnosti na vraždu dívky byla mimořádně ostrá. Diskuse se okamžitě stočila k migraci a k chaosu, který má panovat při azylových řízeních. Z kriminálního činu se stala horká politická záležitost. Mezinárodní právo pak šlo stranou. Navíc veřejnost rychlé zatčení podezřelého na severním Iráku přivítala.