Politického vězně Františka Suchého v roce 2011 bývalý prezident Václav Klaus ocenil za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Suchý dostal Řád Tomáše Garrigua Masaryka

Politického vězně Františka Suchého v roce 2011 bývalý prezident Václav Klaus ocenil za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Suchý dostal Řád Tomáše Garrigua Masaryka Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Zemřel František Suchý. Politický vězeň za nacismu i komunismu ukrýval popel obětí režimů, včetně Horákové

Ve čtvrtek 7. června zemřel politický vězeň František Suchý. Bylo mu 91 let. Oznámila to Jana Holcová z obecně prospěšné společnosti Post Bellum. Suchý zažil hrůzy nacistického i komunistického teroru. Se svým otcem, ředitelem strašnického krematoria, ukrýval popel popravených obětí nacismu a komunismu, aby mohly být jednou pohřbeny důstojně. V roce 1952 byl za špionáž a velezradu odsouzen k 25 letům žaláře. Ve věznicích strávil do svého propuštění 12,5 roku. Rehabilitace se dočkal až po roce 1989.

V roce 2011 ho bývalý prezident Václav Klaus za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva vyznamenal Řádem Tomáše Garrigua Masaryka, loni v listopadu obdržel Cenu Paměti národa.

Suchý spolu se svým otcem uchránil v době protektorátu jména 2200 popravených, kteří měli být anonymně pohřbeni do hromadného hrobu. Tajně opisovali seznamy a urny s popelem ukrývali na odlehlém místě hřbitova. O jejich úmrtí informovali příbuzné. V době pražského povstání otec i syn bojovali se zbraní v ruce.

Ukrýval popel Milady Horákové

Po únoru roku 1948 se rodina Suchých postavila i komunistickému režimu. V krematoriu schraňovali popel obětí komunistů, který měl být zlikvidován. Takto ukryli například urny s popelem generála Josefa Mašína a Milady Horákové.

Po komunistickém převratu začali také pomáhat rodinám, které byly převáděny přes hranice. František Suchý mladší byl v kontaktu s odbojovou skupinou, která šířila letáky. Osudnou se mu stalo ukrývání agenta chodce Jaroslava Koudelky, který ho nakonec po mučení prozradil. Dostal za to pětadvacetiletý trest.

Poslední rozloučení se koná ve čtvrtek 14. června ve 12:40 v malé obřadní síni strašnického krematoria.