Summit Donald Trump - Kim Čong-un v Singapuru

Summit Donald Trump - Kim Čong-un v Singapuru Zdroj: ČTK/AP/Kevin Lim

Živě ze Singapuru: Trump je z jednání nadšený, jaderné odzbrojení KLDR ale bude ještě na dlouho

Nejostřeji sledovaný summit posledních let právě probíhá. V Singapuru se setkal americký prezident Donald Trump se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Jednání mezi čtyřma očima trvalo jen 22 minut, Trump ale přesto říká, že všechno jde velmi dobře. Přímo v Singapuru vše sleduje i reportér zpravodajského serveru Info.cz, který průběžně přináší postřehy z místa. 

USA dlouhodobě říkají, že od Severní Koreje očekává úplné, nezvratné a ověřitelné jaderné odzbrojení. Pokud na to KLDR piřstoupí, USA poskytnou bezpečnostní záruky a uvolní sankce. Jednání by také mohlo vést k podpisu mírové dohody, která by nahradila smlouvu o příměří, která ukončila korejskou válku z let 1950-53.

Trump byl po celou dobu jednání v dobré náladě. Řekl, že schůzka proběhla lépe, než si kodkoliv představoval. Před začátkem pracovního oběda žertoval s fotoreportéry. Vyzval je, aby udělali takové fotky, na kterých budou oba politici vypadat sympaticky, pohledně a štíhle.

Navzdory tomu, že americký prezident neodpověděl na otázku, zda Kim souhlasil s plným jaderným odzbrojením, prý Trump s Kimem podepíšou dokument o pokroku v jednáních, ve kterém se také zavážou k jejich pokračování.

Online přenos ze summitu v Singapuru můžete sledovat ZDE >>>