Kim Čong-un, Donald Trump - ilustrační snímek

Kim Čong-un, Donald Trump - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Psychologická sonda k summitu Trump – Kim: Když se sejdou dva „blázni“, může to klapnout

Donald Trump je prezidentem nejvlivnější svobodné země světa. Kim Čong-un je samovládcem Severní Koreje, nejizolovanějšího státu planety. Těžko najít větší rozdíly. A přesto by si v úterý na historickém summitu v Singapuru mohli dobře rozumět. Oba jsou nevyzpytatelní, nepředvídatelní, narcismus z nich občas přímo tryská. Oba současně touží po velkém úspěchu, za který by je celý svět mohl obdivovat. Teď k tomu dostávají obrovskou příležitost.

Jednání a chování Donalda Trumpa i Kim Čong-una nekopírují zažitá diplomatická pravidla a někdy obcházejí zažité zvyky politického zákulisí. Mnoho lidí to znervózňuje a jejich odpůrce to někdy doslova děsí. Navíc vlivná média po celém světě nervózně přešlapují, protože se zjevně nehraje podle jejich not.

Oba extravagantní muži si nastavují vlastní pravidla, neřídí se tím, co se jim snaží vnutit politická a mediální scéna. Málokdo jim vidí do karet, už vůbec nikdo do hlavy. Proto se velmi často objevují jejich překvapivé výroky a nečekané kroky, na které soupeři nestíhají adekvátně reagovat. I to je důvod, proč jsou často označováni za blázny.

Svět ale vždy až po určité době zjistí, že podobně psychologicky uzpůsobené lidi nelze v politice podceňovat. Jdou si vždy za svým a za jakoukoli cenu. V menší míře některé podobné postupy u nás praktikuje premiér Andrej Babiš.

Jak ukazuje především politika Donalda Trumpa, ke kýženému cíli se lze dopracovat i nevyšlapanou neznámou cestou. Rozhodující totiž není, zda se slovutní komentátoři, analytici a experti shodnou na to, zda by to celé měl Trump dělat úplně jinak (podle mnohých z nich určitě jinak). Důležitější je, jakých výsledků je dosahováno. A současný americký prezident je přes všechny věštby a prognózy v mnoha směrech úspěšný.

Kim Čong-un je pak samostatná kapitola, protože nic podobného nikdy na světě nemáme možnost vidět. Nevíme přesně, jak jeho podřízení reagují. Nevíme, co si většina Severokorejců myslí. Nevíme, zda je on sám schopen dodržet slovo. Měl by ale právě teď dostat šanci, aby to prokázal. Trump se to rozhodl vyzkoušet a nabubřele tvrdí, že to pozná po první minutě jejich setkání a že je to jediná Kimova šance, další prý nedostane.

Kim Čong-un, stejně jako Donald Trump, samozřejmě dostanou i další šance, pokud by se summit v Singapuru nezdařil. Spíše se ale zdá, že to dopadne dobře. Vlastně to musí dopadnout dobře, protože situace, která panovala před půl rokem, byla nesnesitelná. Každý malý posun k lepšímu bude velkou výhrou.

Přepjatá show dvou politických „bláznů“ v Singapuru začíná. Svět se má na co těšit.