Video placeholde

Bude ve Vídni summit Trump-Putin? Prezident USA tlačí i na návrat Ruska do skupiny G8

Vídeň by se mohla stát místem americko-ruského summitu, na kterém by se sešli prezidenti Donald Trump a Vladimir Putin. Vztahy obou států jsou v poslední době napjaté a oba státníci naposledy spolu mluvili telefonicky 20. března. Vzájemná schůzka ale podle víkendových vyjádření není vyloučena. Trump navíc tlačí na to, aby se Rusko vrátilo na jednání skupiny G8, ve které mu bylo pozastaveno členství v roce 2014 po okupaci Krymu.

„Schůzka mezi prezidenty Putinem a Trumpem by byla potřebná a možnost, že by se tak mohlo stát v rakouském hlavním městě, není vyloučena,“ prohlásil v sobotu Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Rakousko se prostřednictvím svého kancléře Sebastiana Kurze už před několika dny samo nabídlo, že by mohlo sloužit jako most mezi Ruskem a Západem a že by vídeňský summit pomohlo připravit.

Peskov současně připomněl, že žádná konkrétní dohoda ohledně uspořádání summitu mezi Putinem a Trumpem v současnosti neexistuje. Pouze se o ní hovoří. V sobotu ale o Trumpovi pro ruskou televizi řekl, že to je „přemýšlivý muž“.

Mezitím Donald Trump v souvislosti se summitem skupiny G7 v Kanadě řekl, že Rusko by se mělo vrátit do této organizace a zase by měla skupina fungovat jako G8. Rusku bylo pozastaveno členství v roce 2014, kdy začal okupovat Krym, který patřil Ukrajině. S Trumpem souhlasil i nový italský premiér Giuseppe Conte, naopak ostatní členské země (zejména Německo, Francie a Velká Británie) jsou pořád proti.

„Rusko by mělo být na tomto setkání. Proč máme schůzku bez Ruska?,“ řekl Trump a naznačoval, že by si přál návrat moskevské vlády k jednání ve formátu skupiny G8.