Video placeholde

Když Temelín zamrká. Noční hlídač Milana Caise ožil na chladících věžích jaderné elektrárny

V rámci jihočeské přehlídky Umění ve městě rozzářil v noci ze 6. na 7. června dvě chladící věže temelínské elektrárny Velký noční hlídač Milana Caise. Dnes se multimediální instalace přesune na českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II., kde bude promítána v rámci zahajovacího večera Umění ve městě během koncertu Tata Bojs. Ti letos slaví 30 let existence, přičemž první z plánovaných narozeninových dýchánků proběhne již v pátek 22. června na festivalu Metronome, kde bude Tata Bojs a jejich hostům patřit druhá největší stage.

„Doufal jsem, že tenhle moment nastane. A nastal. Oči jsou v téhle velikosti na betonovém monstru nesmírně magické, je to podivný a sugestivní zážitek. Líbí se mi i proměnlivá intenzita tmy v průběhu projekce. Ze začátku byl jasně viditelný Temelín a jak padala tma, obrysy věží se ztrácely a nakonec při pohledu z dálky, jsme viděli levitovat ohromné oči nad horizontem krajiny, jako kdyby se probudila nějaká obří bytost. Bylo to snové a bizarní zároveň,“ podělil se o své dojmy Milan Cais.

Videomaping, kterému přihlížely stovky lidí a byl vidět i z Českých Budějovic nebo Hluboké nad Vltavou, se stal největší projekcí, která kdy byla historii v české krajiny realizována, když bylo každé oko velké zhruba půl hektaru. „Na šířku mají chladící věže v místě projekce 80 metrů, oko mělo na výšku 30 metrů. Projektory byly umístěny ve vzdálenosti dvě stě metrů, oči se promítaly ve výšce 130 metrů,“ dodává k tomu mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.