Krásná balerína Franceska Mannová

Krásná balerína Franceska Mannová Zdroj: Władysław Siwek

Krásná balerína Franceska Mannová
Krásná balerína Franceska Mannová
Krásná balerína Franceska Mannová
Krásná balerína Franceska Mannová
Krásná balerína Franceska Mannová
15
Fotogalerie

Franceska Mannová: Pohnutý příběh krásné baleríny, která před smrtí zastřelila dozorce v Osvětimi

Nejkrásnější, nejtalentovanější, s velkou budoucností. I tak titulovala média i veřejnost baletku Francesku Mannovou, ženu, která si získala srdce mnohých milovníků baletu nejen svým nadáním, ale také šarmem a krásou. V roce 1943 se tato balerína světového formátu dostala do pasti nacistů, před nimiž chtěla utéct. I přes vědomí smrti se však rozhodla bojovat do poslední chvíle. Příběh krásné Francesky fascinuje i po 75 letech.

Psal se rok 1943 a početná skupina židovských obyvatel Varšavy směřovala do místa, od něhož očekávali vysvobození v podobě falešných pasů a nové identity, jež je měla dopravit do Švýcarska. Přestože se vše zprvu tvářilo jako záchranná operace, místo, kam z neslavného Polského hotelu ve Varšavě směřovali, nebyl bezpečný stát, nýbrž koncentrační tábor Osvětim – Březinka.

Nacisté z místa (v polštině známý pod názvem Hotel Polski) udělali návnadu a odváželi odtamtud doufající židovské obyvatelstvo do plynových komor. Jednou z těch, kdo z Polského hotelu putoval do transportu smrti, byla i slavná a talentovaná Franceska Mannová. Brzy poté, co se dostali do koncentračního tábora, jí začalo být jasné, že z místa se již nedostanou živí.

Začaly probíhat procedury, které předcházely zplynování – odevzdání věcí a následná „dezinfekce“. Ženy byly odděleny od mužů. Francesku a další dívky (bylo jí 26 let) zavřeli do místnosti, kde se měly svléknout. Balerína si všimla, že je pozorují dva němečtí vojáci skrze pootevřené dveře.

Když si jí všimli, upoutala jejich pozornost. Pokynula jim, ať jdou dovnitř, a kývla na ženu stojící vedle ní, ať udělá totéž. Oba vojáci opravdu vstoupili a začali se na ženy dívat, zřejmě očekávali, že se začnou svlékat, jak posunky naznačovali. Franceska však využila situace a jednoho z nich praštila zutou botou. Vmžiku mu sebrala pistoli a třikrát vystřelila. Jeden z mužů zraněním záhy podlehl (zasáhla jej do břicha a do nohy), druhý útok přežil.

Ženy, které revoltě přihlížely, Franceska nezachránila – její malá rebelie se však dostala skrze svědectví „z druhé ruky“ dokonce i do záznamů procesu s Adolfem Eichmannem. Dříve než ji nacisté stihli zplynovat nebo zastřelit, použila Franceska kradenou pistoli ještě jednou – obrátila ji prosti sobě. Dodnes je považována za jeden ze symbolů vzdoru proti nacistické nadvládě.

Na snímky krásné a statečné baleríny se podívejte do galerie: