Zeman jmenoval Babiše podruhé premiérem (6. 6. 2018)

Zeman jmenoval Babiše podruhé premiérem (6. 6. 2018) Zdroj: ČTK

Prezident Zeman jmenoval Babiše podruhé premiérem

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval předsedu hnutí ANO Andreje Babiše podruhé premiérem. Babiš poté složil premiérský slib. První Babišova vláda, do níž nominovalo členy pouze ANO, nezískala v lednu důvěru Sněmovny. O vzniku nového kabinetu jedná ANO s ČSSD a podporu ve Sněmovně chce získat ještě od KSČM.

Zeman po jednání požádal Babiše, aby mu v přiměřené době předložil návrh na složení vlády, aby se mohl s jeho členy seznámit. Popřál mu, aby tentokrát získal důvěru Poslanecké sněmovny. Prezident nevyloučil to, že nový kabinet by mohl být jmenován koncem června. Hlasování o důvěře by pak očekával v první či druhé dekádě července. Babiš už dříve řekl, že chce před poslance se žádostí o důvěru předstoupit zhruba za měsíc, hlasování o důvěře by se podle něj mohlo uskutečnit do 11. července. Dnes řekl, že počká na výsledek vnitrostranického referenda ČSSD, které skončí 14. června, poté požádá Zemana o termín schůzky. Se sestavením vlády bude chtít následně spěchat.

Zeman jmenoval Babiše předsedou vlády ještě před skončením vnitrostranického referenda v ČSSD, v němž se sociální demokraté rozhodují, zda do vlády s ANO vstoupit nebo ne. Prezident tak ustoupil od svého dřívějšího požadavku, aby mu Babiš před druhým jmenováním garantoval, že bude mít ve Sněmovně většinu.

Pokud členové ČSSD v referendu vstup do vlády schválí, strana obsadí pět ministerstev. Ministerstvo vnitra by měl vést Jan Hamáček, ministerstvo práce a sociálních věcí bývalý náměstek na tomto úřadu Petr Krčál, zemědělství prezident Potravinářské komory Miroslav Toman a kultury olomoucký primátor Antonín Staněk. Na ministerstvo zahraničí chce ČSSD navrhnout europoslance Miroslava Pocheho. Zeman mu ale vyčítá, že se v minulosti vyslovil pro přijímání uprchlíků. Poche v prezidentské volbě podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. Jména ministrů za ANO chce Babiš zveřejnit do konce měsíce. S dosavadními ministry zatím o jejich budoucnosti nemluvil.

Zeman dnes nechtěl před médii kandidáty na ministry komentovat. Případné diskuse o nich chce vést s Babišem. Prezident nevyloučil možnost, že při hlasování o důvěře vlády navrhovaný kabinet ve Sněmovně opět osobně podpoří. Vyjadřoval by se v takovém případě i o programovém prohlášení vlády, o kterém řekl, že mu je sympatické a rád mu vyjádří podporu.

Babiš po jmenování slíbil bojovat za české národní zájmy na půdě Evropské unie, bojovat proti korupci, plýtvání a za efektivní stát. "Budu naslouchat občanům a budu bojovat za jejich lepší život. A budu plnit předvolební sliby," řekl. Na novinářský dotaz, jak hodnotí, že vláda bude vládnout s podporou komunistů, řekl, že s podporou komunistů byli zvoleni i prezidenti Václav Havel a Václav Klaus a vládu s nimi chtěl vytvořit tehdejší předseda lidovců Miroslav Kalousek.

Doba mezi konáním voleb a tím, kdy vláda získá důvěru, bude nyní nejdelší od roku 1993. Dosud nejdéle čekalo Česko na kabinet s důvěrou na přelomu let 2006 a 2007, kdy se Mirku Topolánkovi podařilo uspět ve Sněmovně až napodruhé, a to 230 dnů po skončení voleb. Dnes uplynulo od posledních sněmovních voleb 228 dní, na kabinet s důvěrou ale země bude muset ještě nějakou dobu počkat.