Dotace za Čapí hnízdo měla být dobrovolně vrácena do 4.6.2018. Nový termín je 29. 6.

Dotace za Čapí hnízdo měla být dobrovolně vrácena do 4.6.2018. Nový termín je 29. 6. Zdroj: Blesk / Zbyněk Pecák

Čapí hnízdo možná padesátimilionovou dotaci vrátí. Od úřadu na to získalo více času

Imoba, která patří do holdingu Agrofert, získala více času na dobrovolné vrácení dotace poskytnuté na vybudování areálu Čapí hnízdo. Původní lhůta vyměřená Úřadem regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy skončila v pondělí, nově může Imoba vrátit peníze až do do 29. června. Kvůli dotaci je pro podezření z dotačního podvodu trestně stíhán premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Imoba začala v souvislosti s výzvou k vrácení dotace s dotačním úřadem jednat, uvedl úřad v tiskové zprávě. "Požádala o prodloužení lhůty. Žádosti bylo ze strany úřadu vyhověno a lhůta byla prodloužena do 29. června 2018. Další postup v této věci společně řeší právníci obou subjektů," doplnil.

Imoba v pondělí svůj postup nechtěla komentovat. V úterý mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka pouze potvrdil, že Imoba požádala o prodloužení lhůty k vrácení dotace. "Zatím o tom máme informace jenom z médií. Mohu potvrdit, že jsme o prodloužení žádali, protože ta problematika je právně velmi složitá," řekl Hanzelka ČTK. Jaký bude další postup firmy, neuvedl. "Je to o společných jednáních právníků," dodal.

Kauza Čapí hnízdo chronologicky: Jak to bylo s dotací, proč Babiše šetřil OLAF i policie a jak si Babiš protiřečí >>>

Hrozba správního řízení

Výzvu k dobrovolnému vrácení dotace poslal úřad 4. května. Peníze měla Imoba poslat do 30 dní. V opačném případě jí hrozí zahájení správního řízení, které bude mít formu daňové kontroly. Kdyby po něm bylo vrácení dotace nařízeno, musel by podle pravidel platných v době přidělení peněz příjemce zaplatit také penále ve výši sto procent částky. Podle nyní platných pravidel se ale penále nevyměřuje. Ředitel dotačního úřadu Kamil Munia v únoru uvedl, že úřad k tomu bude potřebovat právní výklad. Už dříve se úřad přihlásil k případné škodě v rámci trestního řízení.

Kvůli podezření z pokusu o dotační podvod v kauze Čapí hnízdo je stíháno sedm lidí. Je mezi nimi premiér Babiš i jeho manželka Monika Babišová, švagr Martin Herodes a Babišovy dvě dospělé děti. Babiš obvinění z podvodu opakovaně odmítá. Policie původně stíhala 11 lidí. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a další tři z nich ale uspěli se stížností proti stíhání.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. v létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba.