Dánská parlament se rozhodl, že na hranici s Německem bude plot, který zabrání šíření afrického moru prasat

Dánská parlament se rozhodl, že na hranici s Německem bude plot, který zabrání šíření afrického moru prasat Zdroj: Profimedia

Dánsko na hranici s Německem postaví 68 kilometrů dlouhý plot. Chce bránit šíření afrického moru

Poslanci dánského parlamentu v pondělí schválili výstavbu 68 kilometrů dlouhého plotu na hranici s Německem, který má zajistit, aby se do Dánska nedostali divočáci nakažení africkým morem prasat. Choroba byla nedávno zaznamenána například mezi divokými prasaty v Česku či Polsku. Kodaň se obává, že by prasečí mor mohl ohrozit významný dánský masný průmysl.

Plán na výstavbu plotu na dánsko-německé hranici se dočkal četných kritik, napsal zpravodajský server BBC News. Řada ekologických aktivistů i odborníků pochybuje, že toto opatření dokáže zabránit rozšíření nákazy do Dánska. Poukazují kupříkladu na to, že divočáci mohou do země také připlavat přes Flensburský fjord, uvedla rozhlasová stanice Danmarks Radio.

Další kritici upozorňují, že v Německu nebyly žádné případy prasečího moru doposud zaznamenány. Světový fond na ochranu přírody (WWF) minulý měsíc varoval dánskou vládu a představitele Evropské unie, že plot negativně zasáhne i jiné druhy živočichů, například vydry, vlky, lišky a jelenovitou zvěř.

Plot prý neomezí pohyb lidí

Plot, který přijde na 80 milionů dánských korun (275 milionů Kč), bude 1,5 metru vysoký a bude zapuštěn 50 centimetrů do země, aby se zvířata nemohla podhrabat. Dánské úřady ubezpečily, že zábrana, která bude kopírovat hranici Dánska s německou spolkovou zemí Šlesvicko-Holštýnsko, neovlivní pohyb lidí či vozidel přes hranici.

Podle BBC budování plotu pravděpodobně nezačne dříve než na podzim. Projekt totiž ještě musí posoudit dánský výbor pro ochranu životního prostředí. Ministr životního prostředí Jakob Ellemann-Jensen je přesvědčen, že rovněž tento úřad výstavbu plotu označí za nutnou.

Podle agentury Reuters Dánsko ročně vyváží vepřové maso za 5,5 miliardy dolarů. Dánská vláda uvedla, že kdyby nákaza v zemi propukla, znamenalo by to na jistou dobu pozastavení exportu do zemí mimo Evropskou unii. Blokován by byl i vývoz do zemí Evropské unie, ovšem pouze z oblastí postižených prasečím morem.

Africký mor v Česku a dalších zemích

Africký mor prasat není pro člověka nebezpečný, ale divočáky a domácí prasata zabíjí. Vakcína proti viru není dostupná, jedinou ochranou je prevence. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou divokých uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína.

Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí Zlína dosud veterináři potvrdili prasečí mor u 210 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat. V posledních měsících nebyly nové případy úhynu zaznamenány. Do chovů se zatím nákaza nerozšířila. Kdyby se tak stalo, veterináři by je museli nechat vybít.

Podle dánské vlády africký mor prasat postihuje kromě České republiky a Polska také Rumunsko, Estonsko, Litvu a Lotyšsko a v poslední době se nemoc čím dál víc přibližuje k dánským hranicím.